Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szélsőséges szárazság vár Dél-Európára

2006.04.27. 10:45
Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Franciaország egyes részein a következő évtizedekben 50 százalékkal kevesebb csapadékra lehet számítani, állítja elemzésében a hamburgi Max-Planck meteorológiai intézet.

2005-ben az utóbbi 60 év legsúlyosabb szárazsága kis híján sivataggá változtatta az Ibériai-félszigetet. Német kutatók szerint a régióban hamarosan ez számít majd normális időjárásnak.

Európai déli és dél-nyugati részeit az előrejelzések szerint a következő évtizedekben rendkívüli szárazság sújtja majd. Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Franciaország egyes részein a következő évtizedekben az évi csapadékmennyiség legalább felének eltűnésére kell számítani, állítja az elemzés.

3,5 fokos melegedés

A földközi-tengeri térségben a következő 30 évben nyaranta a nappali hőmérséklet a szokásoshoz képest 3,5 fokkal emelkedik. Emiatt a turizmus drasztikus visszaesésére kell számítani, figyelmeztetnek a kutatók.

Néhány évtized múlva a Dél-Európában töltött vakáció sivatagi tartózkodáshoz lesz hasonlatos. A felmelegedés legfőbb okának a kutatók az üvegházhatást okozó légköri gázok rendkívül magas arányát tartják.

Északon árvíz jöhet

A déli szárazság mellett az elemzők Németországban az árvízek gyakoribbá válását jelzik előre. 2050-ig az őszi és téli csapadékmennyiség csaknem megduplázódik, és lényegesen több áradást okoz majd, írta az APA hírügynökség.

A következő 30 évben az éves csapadékmennyiség a jelenlegihez képest akár 50 százalékkal nőhet. A nyári hónapokban gyakrabban kell viharokra számítani. A német Wettermagazin arra emlékeztet, hogy ez az első hivatalos klímaprognózis, amelyet a 2041-2050 és a 2091-2100 közötti évekre összeállítottak.