Tudatlan páciensek fekszenek lézerkés alá

2003.02.22. 10:51
Azok a páciensek, akik lézeres szemműtétre jelentkeznek a látásuk javítására, adott esetben a szemük világával játszanak, kongatják a vészharangot brit fogyasztóvédők. Szerintük a betegekkel nem közlik a beavatkozás valódi kockázatát, ráadásul szabályozás híján akár egy gyermekorvos is végezhet lézeres szemműtétet. Mint megtudtuk, itthon csak szemorvosok vállalkozhatnak lézeres műtétekre.
Az angol Health Which? fogyasztóvédelmi szaklapban közölt beszámoló szerint a lézeres szemklinikák üzemeltetői gyakran elmulasztják közölni a betegeikkel, mi minden sikerülhet félre a beavatkozás során. "A páciensek nem kapnak részletes felvilágosítást, a forgalom bővülésével pedig egyre romlik az ellátás minősége" - álla jelentésben.

A komplikációk gyakorisága sebésztől és klinikától függően változik. Néhány brit szemsebész előzetes gyakorlat nélkül végez lézeres műtéteket, sőt vannak, akik általános orvosi végzettséggel is nekilátnak a beavatkozásnak. A fogyasztóvédők szerint a királyi szemorvosi társaság tud esetekről, amikor általános orvost szemorvosként alkalmaztak.

"Nem szerencsés, hogy a klinikáknak jogukban áll akármilyen orvost alkalmazni ebben a munkakörben" - idézik a Guardian által ismertetett jelentésben a londoni Moorfields szemklinika szemsebésze, David Gartry véleményét.

Bekeményít a felelősségbiztosítás

LASIK
Két eljárást alkalmaznak világszerte a szaruhártya fénytörésének megváltoztatására, a PRK és a LASIK kezelést. A két módszer közötti különbség az, hogy a szaruhártya felszínén vagy a belsejében lévő sejteket párologtatja el a lézer.

A LASIK kezelés esetében egy vékony lebenyt metszenek a szaruhártyán. A lebenyt felhajtva a szaruhártya belsejében történik a lézerkezelés, majd a lebenyt visszahajtják az eredeti helyére.

Nagy-Britanniában évente mintegy 100 ezer ember veti magát alá lézeres szemműtétnek, és egyre többen elégedetlenek a beavatkozással. Az orvosok felelősségbiztosítását végző Medical Defence Union és a Medical Protection Society emelte a látáskorrekciós szemészi beavatkozások biztosítási díját.

John Pickering, egy neves ügyvédi iroda személyi sérülésekkel foglalkozó szakértője azt nyilatkozta a Health Which? szaklapnak, hogy egyre több páciens keresi fel őket, miután elvégezték rajtuk a legáltalánosabbnak számító lézeres beavatkozást. "Amerikában már felismerték a helyzet komolyságát, és várhatóan rövidesen Angliában is kipattan a botrány" - véli Pickering.

Tönkremehet a szaruhártya

Míg a legtöbb szakértő szerint a lézeres szemműtét igen biztonságos, hiba volna a Boots klinikához hasonlóan azt állítani, hogy "nincsenek ismert hosszú távú mellékhatások vagy komplikációk". A Boots arra hivatkozik, hogy a sebész minden pácienssel egyedi konzultáció során ismerteti a lehetséges komplikációkat. Egy másik nagy klinika, a Maxivision azt állítja, hogy a látást befolyásoló komplikációk aránya lényegesen alacsonyabb, mint 1 százalék.

A fogyasztóvédők jelentése szerint viszont egy súlyos komplikáció előfordulhat, mégpedig a cornea ectasia, avagy a szaruhártya kóros kitágulása a felgyülemlő folyadék miatt. Enyhébb komplikációk, és néha veszélyesebbek gyakran jelentkeznek, áll az amerikai szemorvosi akadémia vizsgálati jelentésében. Ezek közé tartozik a száraz szem szindróma, és az éjjeli látás romlása.

Érdemes mindenre rákérdezni

A brit fogyasztóvédők szerint a betegek érdeke, hogy műtét előtt minél többet megtudjanak orvosukról. Tudniuk kell például, hogy a sebészük regisztrált szemorvos-e, részt vett-e látáskorrekciós továbbképzésen, és megfelelő gyakorlattal rendelkezik-e.

A jelentés szerint a szakértők megegyeznek abban, hogy a legtöbb orvos rutinműtéteket biztonsággal el tud végezni, ám a látáskorrekció komplikációinak elkerüléséhez évekig tartó tanulás és gyakorlat kell.

Az USA-ban az optikusok is nekiugorhattak

Érdemes különválasztani a különböző lézerközpontok reklámtevékenységeit a részletes szakorvosi kivizsgálások eredményeinek bemutatásától, a műtét részletes elmagyarázásától és az esetlegesen jelentkező műtéti komplikációk megbeszélésétől. Ezen ismeretek birtokában a páciens szabad akaratából választja ki maga számára a megfelelő lézeres beavatkozást, mondta el az Indexnek Ratkay Imola szemész szakorvos, a Focus Medical lézercsoportjának vezető főorvosa.

Ratkay Imola
1992-ben a Szegedi Tudományegyetemen tagja volt az első magyarországi refraktív sebészeti - excimer lézeres kutatócsoportnak. Több külföldi és hazai kutatásba bekapcsolódott, így a femtosecundumos lézer FDA- engedélyeket a hazai eredmények alapján kapta meg az amerikai IntraLase cég.

Nálunk csak szemorvosok műthetnek Ismeretes, hogy kezdetben az USA-ban is végezhettek még az optikusok is excimer lézeres beavatkozásokat, de a sok komplikáció megjelenése miatt az engedélyeket visszavontak. A LASIK eljárás amúgy is egy bonyolultabb, több szakmai gyakorlatot igénylő beavatkozás, amelyet csak gyakorlott refraktív sebészek végezhetnek. Ez a hazai gyakorlatban így is van, és csak szigorúbb feltételek közé szorítása várható, mondta a szemész főorvos.

"Klinikánk csak igen gyakorlott, tapasztalt szemészorvosokat alkalmaz" - jelentette ki az Index kérdésére Elek Emil, az OPTIK-MED Lézercentrum orvos igazgatója. Orvosaikat a speciális - lézeres - műtétek elvégzéséhez, illetve az új technikák elsajátításához szükséges tapasztalat megszerzésére külföldi képzésre küldik.

Személyre szabott tájékoztatás

Elek Emil elmondta, hogy már a nyitáskor kiemelt fontosságot szenteltek a tájékoztatásnak. Mind a tájékoztató dosszié, mind a helyszínen a vizsgálathoz, majd a későbbiekben az utókezeléshez kiadott tájékoztató anyagok évről évre megújulnak.

A tájékoztatók anyaga jól igazodik a folyamatosan bővülő információkhoz, melyet a klinikán, a szintén folyamatosan javított kérdőivekből, illetve a külföldi szaksajtóból nyernek. "Így elmondható, hogy minden páciensünk egységes, az orvos értekezleteken többszörösen egyeztetett szóbeli tájékoztatást kap" - jelentette ki Elek Emil.

A klinikán műtétre jelentkező beteg mindezek után írja alá azt a "testre szabott", a saját egyéni fénytörési hibájához igazodó műtéti beleegyező nyilatkozatot, mely pontosan tájékoztatja a várható eredményről, hangsúlyozta az orvos igazgató.

Garancia az eredményre

Amennyiben lehetséges, ezen a megbeszélésen egy harmadik személy is jelen van. "A várható eredményre garanciát vállalunk" - jelentette ki Elek Emil. A műtét várható eredményét egy korrekciós lencse segítségével tapasztalhatják meg a páciensek a vizsgálatok során, a beteg így dönthet, hogy az elérhető eredmény neki meg fog-e felelni.

A garanciavállalás azt jelenti, hogy bár a műtét minden esetben javít a dioptriaértéken, ha nem érik el a megígért eredményt, a kezelés árát visszatérítik. Mint megtudtuk, az esetek mintegy 2 százalékában a műtét utáni szaruhártya gyógyulás eltér az átlagtól, ezért egyező kezelés mellett is néhány dioptria "visszajön".

Itthon csak egészséges szemet vállalnak

A LASIK műtétek kapcsán Magyarországon sokkal kevesebb komplikáció, mint az USA-ban. "Ez nem azért van, mert itt ügyesebbek volnának, hanem azért mert csak megfelelő korú, dioptriájú, tiszta szemlencse és megfelelő funkciójú látóideghártya mellett végzik el a beavatkozásokat, lehetőleg egyéb kísérő betegségek hiányában" - mondta el Ratkay Imola.

Külföldön ugyanis nem ritka, hogy 78 éves, magas vérnyomásos, esetleg cukorbeteg emberen is elvégzik a műtétet. Ilyen esetben persze, hogy rossz és lassú a sebgyógyulás, sőt a műteti indikáció is kétséges - véli a szemészorvos. A szaruhártya elvékonyodása és esetleges kitágulása egy igen ritkán előforduló, de lehetséges műtéti komplikáció.

Fontos a bizalom

Ratkay Imola szerint fontos, hogy a beteg is tudja, kinek a kezei közé kerül: milyen szakmai gyakorlattal rendelkezik az orvos, hol végezte képzéseit, mennyi esetszám áll a háta mögött. Maga az orvos személye is döntő - emlékeztetett a szemész főorvos. Hiszen, mint minden beavatkozásnál, itt is szükséges a bizalom az orvos és a beteg között.  • Hírek
  • Hírek