Valér
2 °C
8 °C

Sikeres a szembe ültetett chip

2006.03.13. 00:07
Lezárult a szemfenékre ültetett csipek németországi klinikai vizsgálata. A páciensek az implantátum segítségével fénypontokat és mintákat ismertek fel.

Lezárult a Retina Implant AG által gyártott ideghártyacsipek első klinikai tesztje. A szembe ültetett csipet hetekig viselő vak páciensek fénypontokat és mintákat tudtak felismerni, jelentette be Walter Wrobel, a Retine Implant ügyvezetője.

A három milliméter átmérőjű és 0,1 milliméter vastag mikrocsipet a szem ideghártyája alá (subretinal) ültették be. A mikrocsip átveszi az egészséges szem receptorainak szerepét. Ha fény esik az implantátumra, annak 1500 elektródája elektromos impulzust generál.

A csip az impulzusokat a szem ideghártyájának sejtjeihez továbbítja. A csipet elsősorban olyan betegeknek szánják, akik örökletes betegségükből kifolyólag lassan megvakulnak, írta az APA hírügynökség.

Elhaló felszín

Ilyen például a genetikai alapú retinitis pigmentosa (a látóideghártya gyengülése), illetve az öregkori szemfenék-meszesedés. Ezek a betegségek fokozatosan károsítják az ideghártya észlelő sejtjeit, míg a csapok és rudak el nem halnak.

A fény így nem alakulhat át elektromos impulzussá, pedig ez szükséges ahhoz, hogy az agyban képi információ jelenhessen meg. Viszont a születésüktől vakokkal ellentétben bizonyos idegsejtek még épek, a jelek továbbításának nincsen akadálya.

További tesztek

Tavasszal a kísérleti implantátumot hat további páciens segítségével tesztelik. Az évekig tartó fejlesztésben lényeges szerepet játszott Eberhart Zrenner, a Tübingen egyetem professzora, aki jelenleg a Retina Implant felügyelő-bizottsági elnöke is.

Jelenleg a szemprotézis energiaellátását még vékony aranyfonálon, külső áramforrásból oldják meg. A tervek szerint a későbbi változatok induktív energiaellátásúak lennének, a páciens a füle mögött viselné az implantátum munkáját segítő kis tekercset.