Ágnes
-1 °C
2 °C

Vakvezető elektronikus szem Japánból

2004.11.19. 10:38
A szemüvegre szerelhető vakvezető kamera felismeri a zebrákat, közlekedési lámpákat, hangutasításokkal irányítja a felhasználót és ritkán téved. A kutatók azt szeretnék megoldani, hogy a szerkezet elférjen a szemüveg keretében.
A kiotói műszaki egyetem munkatársai által kifejlesztett szerkezet miniatűr kamerával egybekötött számítógép segítségével tapogatja le a gyalogátkelő pontos helyét, szélességét, illetve a közlekedési lámpa által kibocsátott fénysugarakat. A számítógép az adatok a begyűjtése és feldolgozása után egy beszédhangot imitáló parányi szerkezettel ad utasításokat a felhasználónak, írta róla egyik alkotója, Siojama Tadajosi, a Measurement Science and Technology című brit tudományos folyóiratban.

A találmány forradalmi újdonsága abban rejlik, hogy három szerkezetet, egy kamerát, egy számítógépet és egy hangjelző szerkezetet ötvöz eggyé, hogy segítséget nyújtson a látásproblémákkal küszködők számára a biztonságos közlekedésben, írta a brit szaklap.

Kétszer tévedett

A jelenleg kipróbálás alatt álló szerkezet a tesztek során 196 esetből 194 alkalommal pontos adatokat közölt a közúti átkelő helyéről. A két hibás jelzés során a szerkezet nem jelzett gyalogos átkelőt felhasználója számára azon a helyen, ahol pedig valójában volt.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a kísérletek során sikeresnek bizonyult miniatűr gépezetet normális szemüvegkeretbe illesztve tegyék kényelmessé és felhasználóbaráttá, hiszen a vakok számára különösen fontos a könnyű kezelhetőség.