Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lézeres szemvizsgálat mentheti meg a baleseti sérülteket

2002.06.23. 09:45
Egy új lézeres szemvizsgáló készülékkel hamarosan pillanatok alatt megállapíthatják a balesetek helyszínére érkező mentősök, hogy a sérültnek van-e belső vérzése. Az Egyesült Államokban kifejlesztett lézeres mérőkészülék felismeri a retinán megjelenő, belső sérülésekre utaló jeleket.
A balesetekhez kiszálló mentősök a Retinal Oximeter nevű lézeres készülék segítségével gyorsabban felismerhetik, ha a sérültek élete belső vérzés miatt veszélybe került.

A vér oxigénszintjét méri

(A kép csak illusztráció)
A lézeres szemvizsgálati módszert a New Jersey állambeli Sarnoff kutatócég fejlesztette ki. A Retinal Oximeter állítólag már kezdettől fogva megbízhatóan figyelmeztet a belső sérülések okozta veszélyre. A szemfenékre irányított több színű lézersugár segítségével pillanatok alatt ellenőrzi a vér oxigénszintjét. A retina vénáiban a tapasztalatok szerint a vér oxigénszintje nagyon gyorsan esni kezd, amint a test valahol vért kezd veszíteni.

Megbízhatatlan külső jelek

Manapság az orvosok kénytelenek olyan jelekre támaszkodni a veszélyes komplikációk felderítésénél, mint a gyorsan eső vérnyomás és az egyre szaporább pulzus. Viszont ezek a tünetek korántsem teljesen megbízhatóak. Hiszen nagy vérveszteség esetén a véredények először összehúzódnak, hogy legalább a fontosabb szervekhez eljusson a vér.

Ezért a vérnyomási értékek csak akkor kezdenek meredek zuhanásba, amikor az éltető vér 25-30 százaléka már elveszett. Sok sérülten pedig ebben a helyzetben már nem lehet segíteni. A gyorsan verő pulzus ugyanígy csalóka, tanúskodhat akár nagy fájdalmakról vagy az áldozat sokkos állapotáról is.

Az orvosmérnök fejlesztők szerint sok baleseti sérült életét lehet ezzel a módszerrel megmenteni. Jelenleg az amerikai kutatók azon vannak, hogy az újszerű eljárást a mindennapos orvosi használathoz miniatürizálják. A lézeres szemfenék-ellenőrző eszköz klinikai tesztjei hamarosan megkezdődnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?