István, Vajk
17 °C
34 °C

Lézeres szemvizsgálat mentheti meg a baleseti sérülteket

2002.06.23. 09:45
Egy új lézeres szemvizsgáló készülékkel hamarosan pillanatok alatt megállapíthatják a balesetek helyszínére érkező mentősök, hogy a sérültnek van-e belső vérzése. Az Egyesült Államokban kifejlesztett lézeres mérőkészülék felismeri a retinán megjelenő, belső sérülésekre utaló jeleket.
A balesetekhez kiszálló mentősök a Retinal Oximeter nevű lézeres készülék segítségével gyorsabban felismerhetik, ha a sérültek élete belső vérzés miatt veszélybe került.

A vér oxigénszintjét méri

(A kép csak illusztráció)
A lézeres szemvizsgálati módszert a New Jersey állambeli Sarnoff kutatócég fejlesztette ki. A Retinal Oximeter állítólag már kezdettől fogva megbízhatóan figyelmeztet a belső sérülések okozta veszélyre. A szemfenékre irányított több színű lézersugár segítségével pillanatok alatt ellenőrzi a vér oxigénszintjét. A retina vénáiban a tapasztalatok szerint a vér oxigénszintje nagyon gyorsan esni kezd, amint a test valahol vért kezd veszíteni.

Megbízhatatlan külső jelek

Manapság az orvosok kénytelenek olyan jelekre támaszkodni a veszélyes komplikációk felderítésénél, mint a gyorsan eső vérnyomás és az egyre szaporább pulzus. Viszont ezek a tünetek korántsem teljesen megbízhatóak. Hiszen nagy vérveszteség esetén a véredények először összehúzódnak, hogy legalább a fontosabb szervekhez eljusson a vér.

Ezért a vérnyomási értékek csak akkor kezdenek meredek zuhanásba, amikor az éltető vér 25-30 százaléka már elveszett. Sok sérülten pedig ebben a helyzetben már nem lehet segíteni. A gyorsan verő pulzus ugyanígy csalóka, tanúskodhat akár nagy fájdalmakról vagy az áldozat sokkos állapotáról is.

Az orvosmérnök fejlesztők szerint sok baleseti sérült életét lehet ezzel a módszerrel megmenteni. Jelenleg az amerikai kutatók azon vannak, hogy az újszerű eljárást a mindennapos orvosi használathoz miniatürizálják. A lézeres szemfenék-ellenőrző eszköz klinikai tesztjei hamarosan megkezdődnek.