Képernyő helyett szemfenékre vetít a minikijelző

2002.02.22. 11:55
Az amerikai Microvision kifejlesztett egy miniatűr kijelzőt, amely SVGA minőségben közvetlenül a szembe vetíti a képét. A minimonitor PDA eszközök és harmadik generációs mobiltelefonok kiegészítője lehet, amint szériagyártásra éretté válik. Ez a Microvision szerint másfél-két éven belül várható.
A miniatűr kijelző három fénydiódából áll, melyek egy chippel vezérelt vibráló tükörre irányítják a fényüket. Egy lencse segítségével a szemfenéken található retinára (ideghártyára) vetítik a képet, amely eléri a 800x600 pixeles felbontást. A Microvision szerint a kép telítettsége és kontrasztja megközelíti egy jó minőségű katódcsöves kijelző minőségét.

Többmillió szemvetítőt akarnak eladni

Az amerikai vállalat nagy reményeket fűz ehhez az új termékéhez. A cég arra számít, hogy az ilyen termékek éves gyártási volumene nagyon gyorsan több száz millió dollárra felpöröghet. Azt várják, hogy a következő években a mini kijelzők iránti igény több millió darabos lesz.

Az első prototípus még egy mobiltelefon méreteivel rendelkezik. A következő időszakban még a méret, súly, energiafelhasználás és mindenekelőtt az ár tekintetében komoly fogyókúrának kell alávetni.

Egy hasonló, ám egyszerűbb képvetítő eszközt már forgalmaz a Microvision. A Nomad Personal Display System a leírása szerint a repülésben jelenthet nagy segítséget.  • Tippek
  • Hírek