Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Szenegál: a számítógép megmondta

2002.06.10. 15:01
Szinte senki nem látta előre, hogy a világbajnokság nyitómérkőzésén a franciák csúfos vereséget szenvednek egykori gyarmatuk, Szenegál csapatától. Egy számítógép azonban jól tippelt.
Henry Stott, a warwicki egyetem egyik matematikusa, GARI (Glover Automated Results Indicator) néven kifejlesztett egy statisztikai modellt, amely előre megjósolja a 2002-es labdarúgó világbajnokság minden egyes mérkőzésének eredményét.

A számítógépes alkalmazás elkészítésével a BBC Five rádióadó bízta meg az egyetem kockázatkutatóit. Mostanáig a Stott féle modell eredményesebbnek mutatkozik, mint a bukmékerek és a televíziós szakértők előrejelzései.

"A fogadóirodákkal szemben jól teljesítünk. Jelenleg minden egy fontra 1,2 fontot kaptunk volna vissza. Továbbá egy ponton sem vagyunk elmaradva a konkurenciától" - mondta a Wirednek Henry Stott.

Erősség és tarkaság

A bukmékereket megveri a program a valószínűségi funkcióban és a sima fogadási eredményekben is. Stott modellje két dimenzióban becsüli fel a csapatokat. Az egyik az "erősség", amely leírja a csapatok egymáshoz viszonyított erősorrendjét, a másik a "tarkaság" (patchiness), amely egy adott csapat eredményének előre megjósolhatatlanságát adja meg.

Míg Franciaország kezdetben Brazíliát is lekörözte az erő terén, az indulásnál mégis kisebb volt a valószínűsége, hogy elviszik a kupát, mert nagyobb a kiszámíthatatlanságuk. Az előre megjósolhatatlanság fontos tényező, hiszen néhány csapatnak sokkal illékonyabb a teljesítménye. A patchiness egy létező jelenség a bajnokságok adatainak feldolgozásában - mondta Stott.

A kutató modellje hajlamosabb a sereghajtók erejének kiemelésére, a favoritok előtérbe tolása helyett. A fogadóirodák viszont alulbecsülik a gyengébb csapatok jelentette fenyegetést, és ez lehetett az oka, hogy a GARI miért fogadott a szenegáli csapatra, miközben a bukmékerek a címvédőket favorizálták.

De a bukmékerek téves esélybecslése nem meglepő, hiszen ezek a számok nem a fogadásszervezők gondolatait, hanem azt mutatják, hogy hova teszik a fogadók a pénzüket. Ilyenformán inkább az emberi hiedelmeket gyűjtik csokorba, és óhatatlanul egymásra rakódnak a téves következtetések - mondta Stott.

Kockázatbecslés

A GARI alapmodelljét mind a 900 selejtező mérkőzés eredményének felhasználásával készítették, illetve belevették a 2002-es világbajnokságot megelőző barátságos mérkőzéseket is.

Az alkalmazás hasonló megoldásokat tartalmaz, mint amilyeneket a bankárok használnak a pénzügyi kockázatok becslésére. Ebbe beletartozik több százezer virtuális mérkőzés szimulációja is (Monte Carlo elv), hogy előre jelezzék minden egyes csapat esélyeit a bajnokság megnyerésére.

A Monte Carlo szimuláció alkalmazásával az egyes mérkőzések esélyeit, majd a teljes játéksorozatot becsülik fel, hasonlóan ahhoz, ahogy egy bank mérne fel egy kockázatos portfoliót - mondta a kutató.

És ki nyeri a világbajnokságot?
GARI szerint Argentína a jelenlegi favorit, a győztes cím megszerzésére 16 százalék az esélye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!