Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szenegál: a számítógép megmondta

2002.06.10. 15:01
Szinte senki nem látta előre, hogy a világbajnokság nyitómérkőzésén a franciák csúfos vereséget szenvednek egykori gyarmatuk, Szenegál csapatától. Egy számítógép azonban jól tippelt.
Henry Stott, a warwicki egyetem egyik matematikusa, GARI (Glover Automated Results Indicator) néven kifejlesztett egy statisztikai modellt, amely előre megjósolja a 2002-es labdarúgó világbajnokság minden egyes mérkőzésének eredményét.

A számítógépes alkalmazás elkészítésével a BBC Five rádióadó bízta meg az egyetem kockázatkutatóit. Mostanáig a Stott féle modell eredményesebbnek mutatkozik, mint a bukmékerek és a televíziós szakértők előrejelzései.

"A fogadóirodákkal szemben jól teljesítünk. Jelenleg minden egy fontra 1,2 fontot kaptunk volna vissza. Továbbá egy ponton sem vagyunk elmaradva a konkurenciától" - mondta a Wirednek Henry Stott.

Erősség és tarkaság

A bukmékereket megveri a program a valószínűségi funkcióban és a sima fogadási eredményekben is. Stott modellje két dimenzióban becsüli fel a csapatokat. Az egyik az "erősség", amely leírja a csapatok egymáshoz viszonyított erősorrendjét, a másik a "tarkaság" (patchiness), amely egy adott csapat eredményének előre megjósolhatatlanságát adja meg.

Míg Franciaország kezdetben Brazíliát is lekörözte az erő terén, az indulásnál mégis kisebb volt a valószínűsége, hogy elviszik a kupát, mert nagyobb a kiszámíthatatlanságuk. Az előre megjósolhatatlanság fontos tényező, hiszen néhány csapatnak sokkal illékonyabb a teljesítménye. A patchiness egy létező jelenség a bajnokságok adatainak feldolgozásában - mondta Stott.

A kutató modellje hajlamosabb a sereghajtók erejének kiemelésére, a favoritok előtérbe tolása helyett. A fogadóirodák viszont alulbecsülik a gyengébb csapatok jelentette fenyegetést, és ez lehetett az oka, hogy a GARI miért fogadott a szenegáli csapatra, miközben a bukmékerek a címvédőket favorizálták.

De a bukmékerek téves esélybecslése nem meglepő, hiszen ezek a számok nem a fogadásszervezők gondolatait, hanem azt mutatják, hogy hova teszik a fogadók a pénzüket. Ilyenformán inkább az emberi hiedelmeket gyűjtik csokorba, és óhatatlanul egymásra rakódnak a téves következtetések - mondta Stott.

Kockázatbecslés

A GARI alapmodelljét mind a 900 selejtező mérkőzés eredményének felhasználásával készítették, illetve belevették a 2002-es világbajnokságot megelőző barátságos mérkőzéseket is.

Az alkalmazás hasonló megoldásokat tartalmaz, mint amilyeneket a bankárok használnak a pénzügyi kockázatok becslésére. Ebbe beletartozik több százezer virtuális mérkőzés szimulációja is (Monte Carlo elv), hogy előre jelezzék minden egyes csapat esélyeit a bajnokság megnyerésére.

A Monte Carlo szimuláció alkalmazásával az egyes mérkőzések esélyeit, majd a teljes játéksorozatot becsülik fel, hasonlóan ahhoz, ahogy egy bank mérne fel egy kockázatos portfoliót - mondta a kutató.

És ki nyeri a világbajnokságot?
GARI szerint Argentína a jelenlegi favorit, a győztes cím megszerzésére 16 százalék az esélye.