Alfréd
-3 °C
3 °C

Vegyszerek a vérünkben

2003.11.28. 16:14
Az emberi vérben átlagosan harminc különböző mesterséges, nagy mennyiségben mérgező vegyület található, derült ki egy környezetvédelmi szervezet tanulmányából. A kutatók elsősorban olyan anyagok nyomait vizsgálták, amelyek a közvetlen környezetünkben is megtalálhatóak és könnyen felhalmozódnak az emberek szervezetében.
A WWF környezetvédelmi csoport tanulmányának százötvenöt résztvevője volt, akik az Egyesült Királyság tizenhárom különböző területéről érkeztek. Köztük volt Margot Wallström, az Európai Bizottság környezetvédelmi szakértője is. A kutatók többek között génhibát okozó PCB-k, organofoszfátok és tűzgátló anyagok nyomait keresték a vérmintákban.

A legszennyezettebb emberben negyvenkilenc, a legtisztábban kilenc különböző vegyi anyagot találtak, az átlag pedig harminc volt. Matthew Wilkinson, a tanulmány vezető szerzője roppant aggasztónak tartja az eredményeket. Állatokon végzett kísérletek szerint azek a nehezen lebomló vegyületek nagy mennyiségben károsak lehetnek, az emberi szervezetre gyakorolt hatások azonban máig ismeretlen.

Törvény kell

A WWF azt szeretné elérni, hogy az Európai Unióban ugyanúgy kezeljék a felhalmozódó vegyületeket, mint a köztudottan káros vegyületeket. Az Európai Bizottság nemrégiben REACH néven előterjesztett egy szabályozást, amely megkövetelné az emberi környezetben felhasznált vegyületek regisztrálását, biztonsági ellenőrzését és hatósági elfogadtatását. A javaslatot az Európa Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának kell elfogadnia.

"Ez a törvény egyedülálló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy megszabaduljunk a felhalmozódó vegyületektől" - mondta Wilkinson a New Scientistnek. Justin Woolford, a WWF vegyi és egészségügyi kampányának vezetője hozzátette: "A szabályozói tehetetlenség miatt akaratlanul játszunk oroszrulettet az egészségünkkel".

Évtizedekig lappang

Néhány vegyület maradandóságát nagyon jól szemlélteti az a tény, hogy az emberek 99 százalékában megtalálták a DDT rovarirtó szer bomlástermékeit, pedig ezt az anyagot évtizedekkel ezelőtt betiltották az Egyesült Királyságban. Az emberek hét százalékában találtak tűzgátló anyagot, amely többek között a televíziókban és az autókban megtalálható. A vegyület olyan mennyiségben volt jelen a vizsgált emberek vérében, mint azoknál, akik munkájuk során közvetlenül vannak kitéve ezeknek a vegyületeknek.

Wilkinson arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos PCB vegyületekből kevesebb volt a nőkben, mint a férfiakban. Akik több gyermeket felneveltek és szoptattak, azokban még kevesebb PCB volt, ami Wilkinson szerint arra utal, hogy bizonyos mennyiség átkerül az utódokba. Bár ezeknek az anyagoknak a hatása jelenleg ismeretlen, szerinte olyan komoly változásokat okozhatnak a magzatokban, amelyek esetleg csak évtizedekkel később okoznak problémákat.