Jolán
2 °C
4 °C

A magyarok fele szexuális problémával küzd

2002.02.14. 14:01
A magyar felnőtt férfiak 47 százalékának, míg a nők 52 százalékának van valamilyen szexuális problémája - derült ki a magyarok szexuális szokásairól készült reprezentatív felmérésből.
Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum piackutató intézet januárban kétezer nőt és férfit kérdezett meg szexuális szokásaikról, problémáikról. Buda Béla pszichiáter úgy vélte: a szexuális gondok kezelése, megoldása a lelki egészség fontos része.

Dupláznak a férfiak

A kutatásból kiderült, hogy a 18 évesnél idősebbek kétharmadának van állandó társa vagy partnere. Több párhuzamos szexuális kapcsolatról a férfiak 5 százaléka, míg a nőknek 1 százaléka számolt be.

A felmérésre adott válaszok alapján a magyar férfiaknak átlagosan kilenc, míg a nőknek négy szexuális partnere volt a felmérés időpontjáig. A legtöbb partnerről a budapestiek számoltak be: a férfiak átlagosan 12-ről, míg a nők hatról.

A legkevesebb szexuális partnerrel a községekben élők rendelkeztek: a falvakban élő férfiaknak átlagosan hét, míg a nőknek átlagosan három ilyen kapcsolata volt a felmérést megelőzően.

Csökken az érdeklődés

Az elmúlt egy évben előfordult zavarokkal kapcsolatban a megkérdezett nők 24 százaléka arról számolt be, hogy csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 19 százalékuk a nehéz kielégülést említette, tizedük pedig nem talált örömöt a szeretkezésben.

A válaszadó férfiak 18 százalékának volt korai vagy túl gyors magömlése a felmérést megelőző egy évben, 16 százalékuknak csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 14 százalékuk pedig merevedési problémáról számolt be.

Népbetegség a merevedési zavar

A felnőtt férfiak egyik legáltalánosabb problémája a merevedési zavar, s ez a gond mintegy 400 ezret érinthet közülük.

Becslések szerint a 40 évesnél idősebbek mintegy 40 százaléka küzd merevedési zavarokkal, három százalékuknál tekinthető súlyosnak ez a probléma. A kutatásból kiderült, hogy az érintett férfiak 40 százaléka egyáltalán nem, 51 százaléka pedig csak elvétve beszél merevedési zavaráról.

A válaszadók negyede úgy nyilatkozott, hogy használna gyógyszert merevedési zavara kezelésére, 33 százalékuk esetlegesen, 30 százalékuk viszont elutasította ezt a lehetőséget.

A tájékoztatón elhangzott: februártól orvosi vényre már Magyarországon is kapható a merevedési zavarok kezelésére szolgáló úgynevezett "piros" tabletta, amely a nyelv alatt pár perc alatt feloldódva hatni kezd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?