Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A magyarok fele szexuális problémával küzd

2002.02.14. 14:01
A magyar felnőtt férfiak 47 százalékának, míg a nők 52 százalékának van valamilyen szexuális problémája - derült ki a magyarok szexuális szokásairól készült reprezentatív felmérésből.
Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum piackutató intézet januárban kétezer nőt és férfit kérdezett meg szexuális szokásaikról, problémáikról. Buda Béla pszichiáter úgy vélte: a szexuális gondok kezelése, megoldása a lelki egészség fontos része.

Dupláznak a férfiak

A kutatásból kiderült, hogy a 18 évesnél idősebbek kétharmadának van állandó társa vagy partnere. Több párhuzamos szexuális kapcsolatról a férfiak 5 százaléka, míg a nőknek 1 százaléka számolt be.

A felmérésre adott válaszok alapján a magyar férfiaknak átlagosan kilenc, míg a nőknek négy szexuális partnere volt a felmérés időpontjáig. A legtöbb partnerről a budapestiek számoltak be: a férfiak átlagosan 12-ről, míg a nők hatról.

A legkevesebb szexuális partnerrel a községekben élők rendelkeztek: a falvakban élő férfiaknak átlagosan hét, míg a nőknek átlagosan három ilyen kapcsolata volt a felmérést megelőzően.

Csökken az érdeklődés

Az elmúlt egy évben előfordult zavarokkal kapcsolatban a megkérdezett nők 24 százaléka arról számolt be, hogy csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 19 százalékuk a nehéz kielégülést említette, tizedük pedig nem talált örömöt a szeretkezésben.

A válaszadó férfiak 18 százalékának volt korai vagy túl gyors magömlése a felmérést megelőző egy évben, 16 százalékuknak csökkent a szexuális élet iránti érdeklődése, 14 százalékuk pedig merevedési problémáról számolt be.

Népbetegség a merevedési zavar

A felnőtt férfiak egyik legáltalánosabb problémája a merevedési zavar, s ez a gond mintegy 400 ezret érinthet közülük.

Becslések szerint a 40 évesnél idősebbek mintegy 40 százaléka küzd merevedési zavarokkal, három százalékuknál tekinthető súlyosnak ez a probléma. A kutatásból kiderült, hogy az érintett férfiak 40 százaléka egyáltalán nem, 51 százaléka pedig csak elvétve beszél merevedési zavaráról.

A válaszadók negyede úgy nyilatkozott, hogy használna gyógyszert merevedési zavara kezelésére, 33 százalékuk esetlegesen, 30 százalékuk viszont elutasította ezt a lehetőséget.

A tájékoztatón elhangzott: februártól orvosi vényre már Magyarországon is kapható a merevedési zavarok kezelésére szolgáló úgynevezett "piros" tabletta, amely a nyelv alatt pár perc alatt feloldódva hatni kezd.