Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Miért dug ön?

2007.08.06. 13:26
"Mert közelebb akartam kerülni istenhez", "totál részeg voltam", "szexuális úton fertőző betegséget akartam átadni", "ez az egy ember volt elérhető", "azt akartam, hogy használjanak", "fogadásból","úgy éreztem tartozom neki ennyivel", "egy csomó pénze volt", "követelte, hogy dugjunk", "orgazmust akartam" - néhány a 237 indok közül, ami miatt egy tudományos vizsgálat szerint az emberek szexelni szoktak.

A dugásra egyetlen ok elég, de az a legkülönfélébb lehet az isteni szólítástól a promiszkuid kielégülési vágyig. Az austini Texas Egyetem pszichológusai kétezer embert kérdeztek arról, mi az indoka a szexre. Cindy M. Meston and David M. Buss, összegyűjtötte és katalogizálta az említett 237 szempontot és ezzel minden eddiginél alaposabb szexuális motivációlistát alkotott.

Quo vadis fajfenntartás?

"Egykor néhány jól körülhatárolható indok miatt szexeltek az emberek: ez a reprodukció vágya, a szexuális feszültség tompítása, vagy egyszerűen a kielégülés öröme volt. A kutatással kialakult szempontrendszer ennél jóval többet, 237 indokot azonosít, a földi magyarázattól ("át akartam élni a testi gyönyört."), a spirituálison keresztül ("mert közelebb akartam kerülni istenhez"), az altruistán át ("azt akartam, hogy jól érezze magát.") a bosszúszomjasig ("megcsalt a partnerem, és vissza akartam neki adni.")" - írja a pszichológuspár az Archives of Sexual Behaviour című folyóiratban megjelent cikkében.

A kutatás első felében a Texas Egyetem négyszáz diákjától érdeklődtek arról, mi a leggyakoribb oka a szexre. Ezután másik 1549 fiataltól kérdezték, nekik mennyire fontosak az említett szempontok. A meglehetősen homogén, egyetemistákból álló minta tagjainak ötfokú skálán kellett értékelni az egyes indokokat (A kérdőív itt olvasható, word dokumentumban, angolul.)

A leggyakoribb indokot illetően közhelyszerű eredmény született. A "vonzódtam hozzá" lett az első a férfiaknál és a nőknél is, de a top10 között sem találunk kiemelkedő nemi különbségeket. Van köztük testi: "felizgultam, és ki akartam elégülni.", lelki: "ki akartam fejezni iránta a szerelmemet" és fiatalos, bohó indok is: "szórakozásból".

Közhelygyár

A kutatás eredménye további örökbecsű közhelyeket tartogat: a nőnek fontosabbak az érzelmek, a férfi viszont csúnya macsó, akiknek kizárólag a farka jár az eszében. Vagy, ahogy a kutató rámutat, az is előfordulhat, hogy emancipáció ide vagy oda, de a nők egyszerűen még mindig kevésbé nyíltak szexuális szokásaikat illetően, mint a szexuális szokásaikat illetően nagy kedvvel lódító férfiak.

Fizikai, célorientált, érzelmi, bizonytalan

A 237 indok alapján négy fő kategóriát sikerült elkülöníteni. Az első a fizikai csoport, ebbe tartozik a romantikus "gyönyörű szeme volt.", a kislányos "jól csókolt", az állatias "elképesztő teste volt", a praktikus "edzésnek pont jó volt.", a hedonista "túlságosan vonzódtam fizikailag, nem tudtam ellenállni", vagy a lényegre törő "orgazmust akartam" indokok.

A második a célorientált csoport, élen azzal, hogy "pénzt akartam", "fogadás volt", "népszerűségre vágytam", egészen a "megcsalt és visszaadtam neki" válaszig. Ez a csoport cáfolt egy jól ismert sztereotípiát, mely szerint a nők szívesebben terpesztenek érdekből. "Az adatok szerint a férfiak gyakrabban teszik ezt. Fizetésemelésért, ajándékért, társadalmi státuszuk javításáért vagy egyszerűen azért, mert a nő, akivel lefekszenek, híres" - mondta Dr. Buss a New York Times-nak.

A harmadik az érzelmi szempont, ami minden olyan választ tartalmaz, amelyben a szerelem, vagy az elköteleződés kifejezés szerepel. A negyedik a legérdekesebb csoport, aminek a "bizonytalanság" címet adták a pszichológusok. Ide tartoznak azok az indokok, hogy "úgy éreztem, ez a kötelességem", "vonzónak akartam magam érezni", "nem tudom, hogy kell nemet mondani", "féltem, hogy elveszítem", "úgy éreztem tartozom neki ennyivel", "önbizalom-erősítésre vágytam", vagy "nem akartam neki csalódást okozni". Dr. Bess szerint az utóbbi csoport leginkább az idősebb nők motivációja, illetve mindenkié, aki azt hiszi, ha nem szexel, partnere mással fog.

Adott drogot, mert kúrtam vele

Ezek tehát a legjellemzőbbek, ennél azonban sokkal érdekesebbek a kevésbé gyakori, ám mégis létező indokok. Férfiaknak jó hír, hogy a nők körében legkevésbé szokásos azért dugni, hogy az illető AIDS-t, herpeszt, vagy egyéb fertőző betegséget terjesszen. A legkevésbé valószínű tíz indok között találjuk mindkét nemnél a "meg akartam alázni", "ez volt a belépő rítus egy klubba/szervezetbe", "meg akartam büntetni magam", illetve "szívesség volt a másiknak" válaszokat.

Az eredmény szórakoztató és izgalmas, a minta alkalmatlansága miatt azonban a pszichológustanoncokon kívüli többségre nem általánosítható. Meston és Buss tanulmánya szerint az 1549 résztvevő 96 százaléka 18 és 22 év közötti fiatal, mind a "Bevezetés a pszichológiába" kurzus hallgatója és nagy többsége (1046 fő) nő. Arra viszont alkalmas, hogy kíváncsivá tegyen bennünket, úgyhogy válaszoljon! Miért dug ön?