Valér
-2 °C
0 °C

Megvalósulhat a Szexmisszió?

2006.07.12. 12:10
Embrionális őssejtekből hoztak létre spermiumot a Newcastle Egyetemen. A kutatás nagy lépést jelent a terméketlenség elleni küzdelemben, és eredményei alapján az sem kizárt, hogy a jövőben laboratóriumi körülmények között női sejtjekből is előállíthatnak hímivarsejteket.

Utódokat nevelt embrionális őssejtekből alakított hímivarsejtekből egy brit kutatócsoport. Karim Nayernia, a Newcastle Egyetem professzora július 10-én mutatta be vizsgálatát, amelynek eredménye megoldást jelenthet a férfiak bizonyos típusú terméketlenségére, illetve a leszbikus pároknak genetikailag saját gyermek vállalására, írja a Telegraph.

Leszbikus pároknak is megoldást jelenthet

Karim Nayerina tavasszal fejezte be a vizsgálatot, amelynek eredményeit július 10-én publikálta a Developmental Cell című folyóiratban. A vizsgálat során Nayernia kutatócsoportja egérhólyagcsírából (pár napos embrióból) izolált őssejteket, amelyeket laboratóriumi körülmények között hímivarsejtekké alakított. Az embrionális őssejtek ugyanis olyan sejtek, amelyek rendkívüli osztódási képességgel rendelkeznek. A kutatók pár éve képesek arra, hogy az őssejtet különböző sejttípusokká alakítsák, a jelenlegi kísérletben az újdonságot a hímivarsejt-fejlesztés jelenti.

A kutatócsoport a kialakított spermasejteket nőstény egerek petesejtébe ültette. A kísérletben hét egérbébi fogant, amelyek közül csupán egy nem érte meg a felnőttkort. A hat kifejlődött példány nem volt egészséges, a klónozásnál ismert élettani problémákkal küzdött - valamelyik túl kicsi, valamelyik túl nagy volt - és a várható élettartam előtt elpusztult.

Spermafejlődés

A Developmental Cellben megjelent tanulmány szerint a kísérlet elsődleges tudományos jelentősége a sperma-kialakulás folyamatának részletesebb ismerete, illetve a hímivarsejtek mesterséges kialakítása lehet. "Ha többet megtudunk a hímivarsejteket létrehozó őssejtekről, segíthetünk a terméketlen férfiaknak. Működő spermákat fejleszthetünk, amelyeket visszaültethetünk a beteg testébe" - mondta Nayernia. A kutató szerint hosszútávon mindez azt is jelentheti, hogy a jövőben bőrsejtekből, vagy akár női embrionális őssejtekből alakítsanak spermiumokat.

Szexmisszió

Az 1986-os, lengyel Szexmisszió című film története szerint egy sikeres csimpánzhibernálás illetve felolvasztás után 1991-ben elérkezettnek látszik az idő az eljárás emberi egyedeken történő tesztelésére is. Két férfi vállalkozik arra, hogy három évig lefagyassza magát. Albert (Olgried Lukaszewicz) biológus, főképp a tudomány gyarapítása érdekében vállalja a feladatot. Maxot (Jerzy Stuhr) inkább a kalandvágy, no meg az anyagi elismerés vonzza.

Amikor Maxot és Albertet kiolvasztják, a két férfi egy fehér, ablak nélküli szobában tér magához, ahol csupa nő rohangál körülöttük, akik közül egyébként senki sem hallott semmiféle kísérletről, hiszen akkor ők még nem is éltek, ugyanis most 2044-et írunk. Ez még csak a kisebbik baj. Az igazi gond ugyanis az, hogy a nemi háború után a nők vették át az uralmat a Földön, ráadásul olyan sikeresen, hogy a férfiak ma már "nem létező kövületnek" számítanak, akikről csak a tankönyvekben lehet olvasni - áll a film cinematrixos adatlapján)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!