Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra előbukkanhat az elsüllyedt sziget

2002.11.27. 11:34
Ismét napvilágra kerülhet egy elsüllyedt sziget Szicília mellett, ha a térségben folytatódik az erős szeizmikus tevékenység. A vulkáni eredetű Ferdinánd-sziget legutóbb 1831-ben került napvilágra, akkor Anglia, Olaszország és Spanyolország is magának követelte, a szikladarab azonban hat hónappal később újra a víz alá merült.
Amennyiben folytatódik az Etna körüli erős szeizmikus tevékenység, újra a tengerszint fölé emelkedhet az a Szicília melletti vulkanikus sziget, amely az utóbbi 170 év során a tenger mélyén feküdt. "Kitört az Etna, erős szeizmikus aktivitást tapasztaltunk Szicíliától északra és keletre, továbbá gázkitöréseket a Lipari-szigetek környékén" - nyilatkozta Enzo Boschi, az olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet vezetője a Reutersnek. - "Elképzelhető, hogy a sziget ismét a felszínre emelkedik, de ez hetekbe, hónapokba telhet."

Diplomáciai bonyodalmak

A Szicíliától harminc kilométernyire délre, Tunézia partjai mellett fekvő sziget legutóbb 1831 júliusában került napvilágra, komoly diplomáciai bonyodalmat okozva megjelenésével. A három mérföld átmérőjű, hatvanöt méter magas sziklát ugyanis Anglia, Spanyolország és a Bourbonok fennhatósága alá tartozó Szicília is magának követelte. A sziget eltűnése vetett véget a vitának, a vulkanikus képződmény ugyanis hat hónappal megjelenése után ismét elmerült.

Időnként előbukkan

A sziget korabeli ábrázolása
A sziget voltaképpen egy tenger alá süllyedt vulkán csúcsa, mely időnként kikerül a vízből: első feljegyzett megjelenése az első pun háború során történt, időszámításunk előtt mintegy 250 évvel. Azóta még további három alkalommal került szárazra a vulkán.

A britek által Graham-szigetnek, Szicília II. Ferdinánd királya által pedig nemes egyszerűséggel Ferdinandeának keresztelt sziklacsúcs jelenleg alig nyolc méterrel fekszik a tenger színe alatt. A tudósok Graham-hátság néven ismerik, az olaszok azonban ragaszkodnak a Ferdinandea elnevezéshez.

Angolok fedezték fel

A szigetet 1831-ben az angol HMS Rapid csatahajó kapitánya, Charles Henry Swinburne fedezte fel, amint az füstölögve épp kiemelkedett a tengerből. Swinburne Máltán jelentette feletteseinek a sziget feltűnését. Augusztus huszadikán a Máltáról érkező angol küldöttség az Admiralitás első lordja, Sir James Robert George Graham után Graham-szigetnek nevezte el a képződményt, és a gomolygó vulkáni gázokkal dacolva kitűzte egyik csúcsára az angol zászlót. A sziget decemberre visszasüllyedt a hullámok alá.

Az újabb diplomáciai csatározásokat elkerülendő két szicíliai búvár már elhelyezte a vulkán csúcsán az olasz zászlót, így a szigetet felszínre emelkedése után rögtön magának követelheti Olaszország. Noha ezúttal várhatóan nem lesz akkora vita a sziget hovatartozásáról, mint legutóbbi megjelenése során, elképzelhető, hogy új entitás jelentkezik a kérők között. Boschi szerint ugyanis az Európai Unió minden bizonnyal szívesen fogadná kebelébe az új szigetet.