Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Megtalálták a színes hallás magyarázatát

2005.03.24. 13:50
Amerikai tudósok azt állítják, meg tudják magyarázni, hogy egyes személyek miért látnak színeket is, amikor zenét hallgatnak, vagy betűket néznek.

Kétezer emberből egynél létezik a szinesztézia nevű rendkívüli képesség, amely több érzék egymásba fonódását jelenti. Egyesek színeket látnak, miközben zenét hallgatnak, vagy olvasnak, mások arról számolnak be, hogy érzik a szavak "ízét", írja a BBC.

Keresztbecsatol

Ingrid, szinesztéziás

Ingrid Carey, húszéves amerikai egyetemista szinesztéziában, egy ritka, idegrendszeri megbetegedésben szenved. A számok, betűk, érzetek és érzelmet, napok, hónapok színeknek felelnek meg a lány életében.

Az "N" betű például vörösesbarna, a "J" világoszöld, a "8"-as szám narancs színű, a július pedig kékeszöld. Egy sípcsonttörés például narancs, sárga, lila és vörös árnyalatokban jelenik meg Carey-nek. A lány világának színei olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, melyekről legtöbbünk álmodni sem mer, a vörös például erőteljes és konzisztens, a sárga rugalmas, briliáns és intenzív. A csokoládé általában gazdag lila színezettel jelenik meg, Carey elmondása szerint illata sötétkék. A zavaré narancs.

forrás: Magyar Orvosi Kamara

A San Diegó-i California egyetem kutatócsoportja szerint eredményeik alátámasztják azt a feltételezést, amely szerint a szomszédos agyi területek "keresztbecsatolnak", ezért az egyikbe érkező érzéki ingerületek a másikat is aktivizálják.

A kutatók szerint ez a keresztbecsatolás akkor jöhet létre, ha a méhben az agy kifejlődésekor a kapcsolódó területeket összekötő idegek sérülnek.

Abban az esetben például, amikor a szinesztéziás személyek vörös színt látnak, miközben egy fehér papírra fekete tintával nyomtatott 5-ös számot néznek, a kutatók szerint az történik, hogy a vörös színt észlelő agyi központjuk ugyanabban a pillanatban aktiválódik, mint az számfelismerés agyi területe.

Számok, színek, betűk, kreativitás

A kísérletben szinesztéziás, illetve a szinesztézia képességével nem rendelkező személyeket vizsgált a kutatócsoport. Megállapították, hogy ha a szinesztéziával nem rendelkező embereknek betűket vagy számokat mutatnak, kizárólag az az agyi terület aktiválódik, amely az adott területtel foglalkozik. Ezzel szemben a szinesztéziásoknál a színérzékeléssel kapcsolatos területek is működésbe léptek.

Vilayanur Ramachandran, a kutatócsoport egyik tagja szerint a szinesztézia a kreativitás egy idegrendszeri alapja lehet. "Véleményünk szerint nem véletlen, hogy a szinesztéziás személyek között nyolcszor több a művész, mint a teljes populációban" - érvelt.