Árpád
-2 °C
4 °C

Elkészült az első szintetikus vírus

2002.07.15. 09:20
Amerikai kutatók kizárólag kémiai anyagok felhasználásával mesterséges poliovírusokat hoztak létre, melyek egérkísérletek során a természetes kórokozóhoz hasonlóan szaporodtak. Az egerek ettől a vírustól is lebénultak és elpusztultak.
Az áttörésről szóló beszámolót a New York egyetemen dolgozó Eckard Wimmer a Science tudományos folyóiratban ismertette. Válaszul azokra a kritikákra, miszerint a kutatási eredményeket bioterroristák halálos vírusok létrehozására használhatnák, az amerikai kutatók azt állították, hogy igen kevés személy rendelkezik ismeretekkel a kísérlet részleteiről. A BBC szerint a szintetikus vírus kifejlesztői egy internetről letöltött "recept" alapján jártak el.

Emberi sejtekkel kombinálták

A vírusok létrehozására a kutatócsoport olyan adatokat használt, melyek már évek óta ismertek, jelesül a gyermekbénulást okozó poliovírus genetikai kódját és térbeli struktúráját. Ennek alapján a kutatók elsőként a mesterséges vírus örökítőanyagát hozták létre, majd szétdarabolt emberi sejtekkel kombinálva létrejött a teljes kórokozó.

Ezek felépítésére jellemző, hogy az egyszerű RNS molekulasort fehérjeköpeny burkolja. A mesterséges vírusokat a ddp hírügynökség jelentése szerint a különböző tesztek során nem lehetett a természetes kórokozóktól megkülönböztetni. A kutatók azt tapasztalták, hogy az ezzel megfertőzött egerek ugyanazon szimptómákat mutatták, mint az eredeti poliovírusnak kitett társaik.

Biokémiai építőjáték

Az eredmények Eckard Wimmer és kutatócsoportja szerint arra utalnak, hogy a genetikai adatok birtokában pusztán kémiai anyagok felhasználásával biológiai rendszerek építhetők. A lemásolt poliovírus egyébként az egyik legegyszerűbb felépítésű ismert kórokozó.

A szintetikus vírus
Clarence James Peters, a Texas egyetem orvosi karán működő biológiai védekezési központ igazgatója szerint a kutatók már hosszú évek óta tudják, hogy elméletileg lehetséges a szintetikus vírus megépítése. Ilyenformán csak idő kérdése volt, mikor történik ez meg valóban. A nyilvánosságot azonban nem szabad azzal riogatni, hogy a mesterséges vírusok létrehozása után a bioterrorizmus ellen semmit nem lehet tenni, vélte Peters.

Jöhet a himlő

Az egyik kutató, Jeronimo Cello szerint könnyű volt összeütni a poliovírus másolatát. "A sokkal veszélyesebb himlővírus komplex felépítésű és nehéz volna összeállítani, de a jövőben még ez is lehetségessé válhat", mondta Cello.

Eckard Wimmer szerint a lehetőségről mostanáig csak beszéltek, de nem vették komolyan. Most végre komolyan kell venni. Véleménye szerint egy természetes vírus kiirtása mostantól nem jelenti egyszerre a veszély eltűnését is, mert a biokémikusok az adatok alapján újból megalkothatják.

Veszélyes abbahagyni az oltásokat

A gyermekbénulást rövidesen világszerte sikerül leküzdeni, és léteznek tervek arra, hogy a kórokozó eltűnése után a védőoltásokat is leállítják. Ezt inkább még egyszer végig kellene gondolni, figyelmeztetett Wimmer.

A vírus ellen oltás elmaradásával védtelenné váló generációk nőnek fel, jóformán kihívva maguk ellen a biológiai fegyvert. A tavalyi terrorhullám során hasonló okból kezdődött kapkodás, az oltóanyag gyártásának újraindítása, amikor kiderült, hogy évtizedek óta nincs kötelező himlőoltás a nyugati világban.

"Az orvosbiológiai kutatásnak megvannak az előnyei és hátrányai. A tudományos fejlődés velejárója a lehetséges veszély. Ez az új valóság, a helyzet új mérlegelésére van szükség", véli a kutatócsoport vezetője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?