Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Őssejtekkel gyógyítják a szívet

2003.02.10. 10:40
Francia kutatók elsőként bizonyították be, hogy a károsodott szívet meg lehet gyógyítani egy adag őssejt befecskendezésével. A kutatók most egy hároméves nemzetközi programmal, összesen háromszáz páciens részvételével szeretnék alaposabban megvizsgálni az őssejt-terápia hatékonyságát és annak hosszú távú hatásait.
A kutatók egymagvú izomképző sejteket (mioblaszt) vontak ki egy korábban szívinfarktust szenvedett ember egyik izmából, kitenyésztették azokat, majd befecskendezték a szívébe. A 72 éves ember szíve a kezelés után bizonyíthatóan erősebben működött, ennek ellenére csak 18 hónappal később, a halála után tudták egyértelműen kimutatni, hogy a befecskendezett izomképző sejtek valóban átalakultak.

Emberekben ez az új gyógyítási koncepció első bizonyítható sikere, mondta a New Scientist-nek Albert Hagége, a párizsi Hospital Européen Georges Pompidou munkatársa.

Az orvosok a két formában létező miozin segítségével tudták kimutatni, hogy a mioblaszt sejtek valóban a szív számára hasznos sejtekké alakultak át. A miozin egyik formája a vázizomzatban, a másik formája többnyire a szívizomban található meg. A normális sejtek csak egy bizonyos formát képesek felvenni, de Hagége szerint a szívben található környezet átalakíthatta a mioblaszt funkcióit, így némelyik befecskendezett sejtből rendes szívizom alakulhatott ki. A többségük azonban a vázizom tipikus rostjaira hasonlított.