Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Saját szívét fogta a kezében

2005.11.13. 18:32
A szívét már elválasztották a kezétől, de így is egy sor műtét vár még arra az indiai kislányra, aki úgynevezett külső szívvel született. A rendkívül ritka rendellenesség egy millió újszülött közül 5-8 esetében fordul elő, Magyarországon a közelmúltban biztosan nem volt ilyen eset.
A nyaka és a kulcscsontja között, a szervezetén kívül elhelyezkedő szívvel született egy kislány az indiai Csattisgarh szövetségi állam Korba városának kórházában - jelentette a Reutersre hivatkozva az MTI. A ritka születési rendellenességgel, úgynevezett külső szívvel világra jött kislány születésekor - egyébként teljesen kifejlett - szívét egyik kezében fogta. A korbai kórház orvosai a kicsi szívét nyomban a kislány megszületése után - egy viszonylag egyszerű műtéttel - elválasztották a kezétől.

"A kicsi szíve vénákkal és artériákkal kapcsolódik a gyermek testének belső részeihez. A szívtestet a lehető legrövidebb időn belül a helyére kell tenniük az orvosoknak, fennáll ugyanis a fertőzés veszélye. A gyermek szegény sorsú családba született, s a bonyolult műtét költségeit állami segítség nélkül a szülők nem képesek előteremteni" - nyilatkozták az orvosok.

Működhet a külső szív

Az egyik hazai szívközpont neve mellőzését kérő ügyeletes orvosa az Indexnek elmondta: az úgynevezett "ectopia cordis" valóban igen ritka születési rendellenesség, melyre a közelmúltban nem is tud példát Magyarországon. Ez azonban feltehetően nemcsak annak köszönhető, hogy az ultrahangos szűrővizsgálattal az ilyen rendellenességek kimutathatók, hanem annak is, hogy a terhesség igen korai szakaszában kialakuló szív komolyabb eltérése az esetek jelentős részében vetéléshez vezet.

Ugyanakkor ha a baba megszületik, maga a "külső szív" akár tökéletesen is működhet - hangsúlyozta a szakember. A rendellenesség voltaképpen arra vezethető vissza, hogy a mellkas nem zárul össze, és nem fedi a szívet, mely így akár a testüregen kívülre is kerülhet. Éppen ezért - ha egyéb rendellenesség, szövődmény nincsen - a legnagyobb veszélyt a fertőzést jelenti a születés után.

Egy a kétmillióhoz a túlélési esély

Külső szívvel született gyermek híre legutóbb alig másfél éve járta be a világsajtót. Akkor egy brisbane-i kórházban egy ausztrál kislány született külső szívvel, de az életfontosságú szerv az ő esetében is működött. A National Geographic akkori beszámolója szerint egymillió újszülöttből 5-8-nál fordul elő az ectopia cordis, és általában végzetesnek bizonyul, a túlélés esélye egy a kétmillióhoz. Az ausztrál kislányt sikerült megmentenie az orvosoknak, noha orvosai közül csak egy találkozott már korábban is ilyen betegséggel, így tankönyveik alapos újratanulmányozása után kezdték csak meg a a szükséges műtéteket.