Ágnes
-1 °C
2 °C

Reggel tízkor jön a szívinfarktus

2004.12.23. 10:30
Amerikai kutatók kísérletek során megállapították, hogy az ember szívverésének ritmusa regaszkodik a saját napi ciklusához. Ezt az ébrenléti és alvási idők sem befolyásolják.
Reggelente különösen sok, mit sem sejtő pácienst ér szívinfarktus. Ennek a statisztikai anomáliának eredtek a nyomába amerikai kutatók. Mint megállapították, a reggeli testi megerőltetés és az irodai stressz helyett valójában a szívverés ritmusának napszaktól függő ingadozása provokálja ki az infarktust.

A kutatók tíz napon keresztül, éjjel-nappal mérték elektrokardiogrammal (EKG) a tesztszemélyek szívverésének szabályos ritmusát. A kísérletben vizsgált személyeknek meg kellett változtatniuk az ébrenléti és alvási periódusukat, viszont a napi tevékenységük a szokásos maradt.

Éjszaka kisimul

A mérések eredményei szerint éjjel egy és öt között a lehető legszabályosabban ver az emberi szív, majd reggel 10 óra körül a szívverés frekvenciája komolyan ingadozik, írták a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban a bostoni egyetemen dolgozó Kun Hu és kutatótársai.

A szívverés frekvenciája minden vizsgált személynél hasonló 24 órás ciklus mentén alakult, függetlenül attól, hogy éppen aludtak, vagy valami mást csináltak, írta a News-Medical.net híroldal.

Makacs véredények

Ezért az infarktus magas délelőtti kockázata nem függ össze a megerőltető tevékenységekkel, például a felkeléssel, sportolással vagy a stresszel, vonták le következtetéseiket a kutatók. A legérdekesebb megállapításuk az volt, hogy a szív napi ritmusát az ébrenléti és alvási idők sem befolyásolják.

Már korábbi kutatások kimutatták, hogy a szívinfarktus kockázata reggel különösen magas. Ennek egyik okát néhány hónappal ezelőtt találták meg: reggelente a véredények tágulási képessége igen korlátozott.