Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szív lassítása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

2008.09.02. 12:40
A szívműködés lassítása egy új gyógyszerrel jelentősen csökkentheti bizonyos szívbetegségek kockázatát - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Szívgyógyász Társaság Münchenben zajló kongresszusán.

Egy híres élettanász évekkel ezelőtt nagy sikert aratott azzal a tanulmánnyal, amelyben kimutatta: az élőlények életkilátásai attól függnek, milyen gyorsan ver a szívük. Az apró madarak, melyeknek szíve négyjegyű számnak megfelelően dobog, arányosan rövidebb ideig élnek, mint azok a hatalmas teknőcök, amelyeknek a szíve csak néhányszor húzódik össze percenként. A kutató azt is bizonyította, hogy ebben a sorban csak az emberi faj a kivétel, de bizonyos betegségek esetén azért vannak ilyen összefüggések.

A szívgyógyászkongresszuson, a legújabb gyógyszervizsgálati, műtéti eredményeket ismertető Forró Vonal ülésszakon a nemzetközi munkacsoport vezetője, Kim Fox angol professzor ismertette annak a vizsgálatnak az eredményeit, mely a szívműködést lassító ivabradin hatását tanulmányozta négy földrész 33 országának önként jelentkező betegein. Bizonyos szívbetegségekben szenvedők rosszulléteinek kockázata lényegesen nagyobb, ha szívműködésük felgyorsul. Ha az ilyen betegeknek a pulzusszámát ivabradin kezeléssel percenként 70 szívösszehúzódásra lassították, a szívinfarktus kockázata 36 százalékkal csökkent és 30 százalékkal ritkábban szorultak szívműtétre - állapították meg a szakemberek.

A tanácskozáson egy kanadai kutatók vezette munkacsoport óriási érdeklődés mellett ismertette a tanulmány hosszú címéből összerakott betűszó, a TRANSCEND eredményeit. Mintegy 6000 olyan beteg kapta magas vérnyomás kezelésére a telmiszartan hatóanyagú tablettát, aki egy általánosan alkalmazott másik készítményt mellékhatás miatt nem szedhetett. A telmiszartannal kezelt betegek között ritkábban fordult elő szívroham vagy szélütés, kevesebb volt a szívhalál is. A hatástalan tablettához képest a telmiszartankezelés a szívpanaszok miatti kórházi felvételt is csökkentette. A munkacsoport egyik vezetője, a kanadai Koon Teo professzor leszögezte: "a TRANSCEND vizsgálat egyértelműen jelzi, hogy a telmiszartan alkalmas azoknak a szívbetegeknek a kezelésére, akik nem tudják a szokásos gyógyszerelést folytatni a mellékhatások miatt".