Piroska
3 °C
4 °C

A szív lassítása csökkentheti a szívbetegség kockázatát

2008.09.02. 12:40
A szívműködés lassítása egy új gyógyszerrel jelentősen csökkentheti bizonyos szívbetegségek kockázatát - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Szívgyógyász Társaság Münchenben zajló kongresszusán.

Egy híres élettanász évekkel ezelőtt nagy sikert aratott azzal a tanulmánnyal, amelyben kimutatta: az élőlények életkilátásai attól függnek, milyen gyorsan ver a szívük. Az apró madarak, melyeknek szíve négyjegyű számnak megfelelően dobog, arányosan rövidebb ideig élnek, mint azok a hatalmas teknőcök, amelyeknek a szíve csak néhányszor húzódik össze percenként. A kutató azt is bizonyította, hogy ebben a sorban csak az emberi faj a kivétel, de bizonyos betegségek esetén azért vannak ilyen összefüggések.

A szívgyógyászkongresszuson, a legújabb gyógyszervizsgálati, műtéti eredményeket ismertető Forró Vonal ülésszakon a nemzetközi munkacsoport vezetője, Kim Fox angol professzor ismertette annak a vizsgálatnak az eredményeit, mely a szívműködést lassító ivabradin hatását tanulmányozta négy földrész 33 országának önként jelentkező betegein. Bizonyos szívbetegségekben szenvedők rosszulléteinek kockázata lényegesen nagyobb, ha szívműködésük felgyorsul. Ha az ilyen betegeknek a pulzusszámát ivabradin kezeléssel percenként 70 szívösszehúzódásra lassították, a szívinfarktus kockázata 36 százalékkal csökkent és 30 százalékkal ritkábban szorultak szívműtétre - állapították meg a szakemberek.

A tanácskozáson egy kanadai kutatók vezette munkacsoport óriási érdeklődés mellett ismertette a tanulmány hosszú címéből összerakott betűszó, a TRANSCEND eredményeit. Mintegy 6000 olyan beteg kapta magas vérnyomás kezelésére a telmiszartan hatóanyagú tablettát, aki egy általánosan alkalmazott másik készítményt mellékhatás miatt nem szedhetett. A telmiszartannal kezelt betegek között ritkábban fordult elő szívroham vagy szélütés, kevesebb volt a szívhalál is. A hatástalan tablettához képest a telmiszartankezelés a szívpanaszok miatti kórházi felvételt is csökkentette. A munkacsoport egyik vezetője, a kanadai Koon Teo professzor leszögezte: "a TRANSCEND vizsgálat egyértelműen jelzi, hogy a telmiszartan alkalmas azoknak a szívbetegeknek a kezelésére, akik nem tudják a szokásos gyógyszerelést folytatni a mellékhatások miatt".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!