Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szívgyógyítás őssejttel

2001.08.29. 11:45
A Düsseldorfi Egyetem Kardiológiai Klinikáján őssejtkezeléssel sikerült lényeges javulást elérni egy szívbeteg állapotában. Az intézet vezetője, Bodo Eckehard Strauser professzor által végrehajtott beavatkozás során a beteg medencéjének csontvelőjéből nyert őssejteket injekcióztak a koszorúérbe 4 nappal azután, hogy a 46 éves páciens szívizmainak negyede egy szívroham következtében elpusztult. Az őssejtek, amelyek eredeti helyükön véralkotórészekké alakultak volna, a szívben a sérülés helyére vándoroltak, és egészséges izomsejtekké fejlődve működni kezdtek.
Az operáció rávilágít a felnőtt szervezetből származó őssejtekben rejlő lehetőségekre, többek között a szívbetegségek, veseelégtelenség és a Parkinson-kór kezelésében. Valószínűleg nagy érdeklődést vált majd ki a magzati életvédők körében is, akik ellenzik, hogy embrionális őssejteket használjanak hasonló célokra.

Gaynor Dewsnap, a Brit Szív Alapítvány szóvivője szerint is izgalmas új fejleményről van szó. "Ha a dolog valóban működik, és megismételhető, akkor ez kitűnő hír a szívbetegeknek, különösen azért, mert kikerüli azokat az etikai következményeket, amelyektől jónéhányan félnek." "Azonkívül ezek a sejtek nyilvánvalóan ugyanazzal a DNS-sel rendelkeznek, mint a test többi része, nincs tehát kilökődésveszély. Nagyon ígéretesnek tűnik."

A tíz héttel ezelőtti őssejteskezelés eredményeképpen a sérülés mérete mára közel egyharmadával csökkent, és a szív teljesítőképessége egyértelműen javult. "Az őssejtes gyógyítás sikeresebb lehet, bármely korábbi kezelési módnál" - nyilatkozta Strauser professzor a Daily Telegraphnak. "Még a legkomolyabb szívsérülések is gyógyíthatók a saját őssejtekkel."

Strauser professzor március óta hat - 38-67 év közötti - beteget kezelt ezzel az eljárással, és mindegyiknél hasonló javulást tapasztalt viszonylag rövid idő alatt. Ugyanakkor neki is az a véleménye, hogy a teljes bizonysághoz - a kezelési mód sikerét illetően - több időre, további tesztekre van szükség.