Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Százmilliókat pusztíthat el a madárinfluenza

2005.10.01. 12:49
Egészségügyi Világszervezet influenzakoordinátora szerint minden óvintézkedést meg kell tenni a madárinfluenza ellen, mert ha az majd emberről emberre is képes lesz terjedni, felmérhetetlen károkat okozhat majd.

Bármikor kitörhet egy világméretű influenzajárvány, írta meg a Magyar Hírlap. Az újság idézi David Nabarrót, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzakoordinátorát, aki szerint megfelelő óvintézkedések nélkül akár rémálommá is válhat a betegség terjedése. A szakember elmondta, hogy a járványt egy mutáns vírus okozza majd, amelyik a jelenlegi madárinfluenzával szemben már emberről emberre is képes lesz terjedni.

Rémképek

Nabarro, hogy még jobban kihangsúlyozza a helyzet komolyságát, korunk két nagy rémképének összevonásával jellemezte a várható járványt, amikor elmondta, hogy az hatásait tekintve olyan lesz, min a globális felmelegedés és az AIDS keresztezése, csak épp tízszer olyan gyorsan terjed majd. Az influenzakoordinátor szerint az áldozatok száma öt- és százötvenmillió között bármennyi lehet, írta meg a Magyar Hírlap.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már szeptember közepén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra. Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett akkor WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri a szervezet nyugat-csendes-óceáni éves térségi konferenciáján az új-kaledóniai Noumeában. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Kevesen készültek fel

Eddig a 192 tagországból mindössze negyven dolgozott ki elképzelést arról, hogyan lehetne gátat vetni a vírus világméretű, akár több millió emberéletet követelő elterjedésének - mondta a főigazgató. Harminchét ország kétszáz képviselője vesz részt a pénteken záruló konferencián a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában. A madárinfluenza 2003 óta legkevesebb 63 ember halálát okozta Délkelet-Ázsiában.

Magyarországon a "felkészült" országok egyike közé tartozik. a védőoltások gyártása folyamatban van, és állítólag elkészültek a tervek is arra az esetre, ha felbukkanna az emberről emberre terjedő vírus is.

Első próbák

Szeptember 26-án, hétfőn próbálták ki először embereken Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyagot. Az önkéntesek között ott volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Bujdosó László országos tiszti főorvos is.

Egyelőre azt a technológiát tesztelik, amellyel - ha később szükség van rá, - le lehet gyártani a mutáns, azaz az emberről emberre terjedő vírus elleni oltóanyagot - mondta el Bujdosó László, hozzátéve: ez a vírusfajta ugyanis még nem jött létre, így az ellene hatásos gyógyszert sem lehet még elkészíteni.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a mostani oltás nem veszélyes, csak annyi mellékhatással járhat, mint általában az influenza elleni oltások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!