Ödön
1 °C
11 °C

Százmilliókat pusztíthat el a madárinfluenza

2005.10.01. 12:49
Egészségügyi Világszervezet influenzakoordinátora szerint minden óvintézkedést meg kell tenni a madárinfluenza ellen, mert ha az majd emberről emberre is képes lesz terjedni, felmérhetetlen károkat okozhat majd.

Bármikor kitörhet egy világméretű influenzajárvány, írta meg a Magyar Hírlap. Az újság idézi David Nabarrót, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzakoordinátorát, aki szerint megfelelő óvintézkedések nélkül akár rémálommá is válhat a betegség terjedése. A szakember elmondta, hogy a járványt egy mutáns vírus okozza majd, amelyik a jelenlegi madárinfluenzával szemben már emberről emberre is képes lesz terjedni.

Rémképek

Nabarro, hogy még jobban kihangsúlyozza a helyzet komolyságát, korunk két nagy rémképének összevonásával jellemezte a várható járványt, amikor elmondta, hogy az hatásait tekintve olyan lesz, min a globális felmelegedés és az AIDS keresztezése, csak épp tízszer olyan gyorsan terjed majd. Az influenzakoordinátor szerint az áldozatok száma öt- és százötvenmillió között bármennyi lehet, írta meg a Magyar Hírlap.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már szeptember közepén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra. Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett akkor WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri a szervezet nyugat-csendes-óceáni éves térségi konferenciáján az új-kaledóniai Noumeában. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Kevesen készültek fel

Eddig a 192 tagországból mindössze negyven dolgozott ki elképzelést arról, hogyan lehetne gátat vetni a vírus világméretű, akár több millió emberéletet követelő elterjedésének - mondta a főigazgató. Harminchét ország kétszáz képviselője vesz részt a pénteken záruló konferencián a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában. A madárinfluenza 2003 óta legkevesebb 63 ember halálát okozta Délkelet-Ázsiában.

Magyarországon a "felkészült" országok egyike közé tartozik. a védőoltások gyártása folyamatban van, és állítólag elkészültek a tervek is arra az esetre, ha felbukkanna az emberről emberre terjedő vírus is.

Első próbák

Szeptember 26-án, hétfőn próbálták ki először embereken Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyagot. Az önkéntesek között ott volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Bujdosó László országos tiszti főorvos is.

Egyelőre azt a technológiát tesztelik, amellyel - ha később szükség van rá, - le lehet gyártani a mutáns, azaz az emberről emberre terjedő vírus elleni oltóanyagot - mondta el Bujdosó László, hozzátéve: ez a vírusfajta ugyanis még nem jött létre, így az ellene hatásos gyógyszert sem lehet még elkészíteni.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a mostani oltás nem veszélyes, csak annyi mellékhatással járhat, mint általában az influenza elleni oltások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?