Szilárda
-4 °C
2 °C

Elindult a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásra

2002.10.30. 08:50
A kazahsztáni Bajkonurból szerda reggel sikeresen elindították azt a Szojuz TMA-1 orosz űrhajót, amely két orosz és egy belga űrhajóssal a fedélzetén pénteken köt ki a Nemzetközi Űrállomáson.
A TMA jelzésű űreszköz a Szojuz-család TM jelű hajóinak némileg módosított változata, amely most kerül először bevetésre. Az űrhajót pályára juttató Szojuz-FG rakéta ugyancsak újdonságnak számít. A hordozó a Szojuz-U korszerűsített változata, és most első ízben emelt a világűrbe embereket szállító űrhajót.

Késedelmet okozott a baleset

Egy Szojuz-U egyébként éppen két hete robbant fel, és emiatt két napos késedelmet szenvedett a mostani csapat indítása is, amelynek tagjai - az orosz Szergej Zaljotyin és Jurij Loncsakov, illetve a második belga űrhajós, Frank De Winne - tíz naposra tervezett útjuk során tudományos kísérleteket is végeznek a Nemzetközi Űrállomáson.

Nem indul a popsztár

Az eredeti tervek szerint ezzel a "járattal" indult volna az űrállomásra a világ harmadik űrturistája, az amerikai Lance Bass popsztár is, de mivel nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek, az orosz űrhatóságok felmondták űrutazását, és a helyére ugrott be Loncsakov.

A trió a jelenleg még az űrállomás mentőűrhajójául szolgáló Szojuz TM-34-gyel tér majd vissza a Földre, és a TMA-1-et hagyja ott az elkövetkező fél évre, hogy azon vészhelyzet esetén hazatérhessen az űrállomáson jelenleg dolgozó ötödik állandó legénység, két orosz férfi és egy amerikai nő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!