Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tapasz, bogyó, oltás

2001.10.10. 18:24
Így vagy úgy, honfitársaink közül rendkívül sokan leszoktak már a dohányzásról: ki a tapaszra esküszik, ki a fokozatosság elvére, ki saját vasakaratára. Lehetséges azonban, hogy hamarosan nem kell keksz és répa rágcsálásával töltenünk a korábban dohányzásra fordított időt. Most kezdték meg ugyanis egy olyan oltás klinikai tesztelését, mely megakadályozhatja a nikotinfüggőség kialakulását.
Magyarországon kb. 1-1,5 millió dohányzásról leszokott ember él. Ez is mutatja, hogy leszokni nem lehetetlen. Mark Twain a híres író mondta: "A dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon. Nekem már százszor sikerült".

Afrikai utazás
A dohányipar két dologtól fél legfőképp: attól, hogy az emberek meghalnak a dohányzástól, és attól, hogy esetleg leszoknak róla. Ugyanis mindkettő a profit csökkenésével jár - mondja Szilágyi Tibor, az Egészségünkért a XXI. Században Alapítvány munkatársa.

A halál kikerülhetetlen. A leszokást fontolgatók számára viszont a dohányipar kitalálta az alacsony kátránytartalamú cigarettákat, amiről a közvélemény azt hiszi hogy kevésbé károsak. Szilágyi Tibor szerint ez tévedés: a dohányos ösztönösen megváltoztatja a szívás módját és gyakoriságát, hogy ugyanolyan mennyiségű nikotint vegyen magához. A nők és fiatalok viszont bátrabban rászoknak az alacsony kátránytartalmú cigarettákra.

Az alacsony kátránytartalmú cigarettákat a dohánygyárak egyáltalán nem emberbaráti céllal dobták piacra. "Az alacsony kátránytartalmú cigaretta a leszokókat elbátortalaníthatja és visszatarthatja a leszokástól vagy legalábbis hosszabb ideig a piacon tartja. A biztonságos cigaretta nagy vonzóerőt gyakorol majd, aminek hatását csak a leszokást bátorító társadalmi nyomás korlátozhatja" - írta az Imperial Tobacco kanadai dohánygyár belső lapja 1986-ban.

Az oldskool szerek:

Nicotinell tapasz és Nicorette rágógumi. Hatóanyag: nikotin.

Oltás nikotin ellen
A brit gyógyszerészeti társaság, a Xeonva által fejlesztett TA-NIC kódnevű nikotinoltást idén szeptember tizedike óta tesztelik. A klinikai próba első fázisában a tesztcsoport fele az oltóanyagból, másik fele placebóból kap, hogy kiderüljön, mennyire hatásos a szer, esetleg okoz-e bizonyos egyéneknél halálos allergiarohamot.

A TA-NIC működésének lényege, hogy megakadályozza a nikotin agyba jutását. A bagós szívhat dobozszám - a hatást nem fogja érezni. Bupropion tartalmú szerekkel kombinálva tuti befutó leszoktató.

A Xenova egyébként kifejlesztett egy kokainfüggőség elleni oltást is, amely jelenleg a klinikai tesztek második fázisában tart.

Működésük az ópiátleszoktató metodológián alapszik: az ember leszokik, de szenved az addikció miatt, ezért adjunk neki egyre csökkenő adagban a függőséget okozó szerből mesterségesen, míg teljesen le tud mondani róla. Ezekkel - akár tapaszt, akár rágógumit használva - még a legerősebb nikotinfüggők is két három hónap alatt "leszoktathatók" a nikotinról. A frankón leszokott dohányosok aránya itt általában 30 százalék.

Egy újabb szer:

Mon Zyban. Hatóanyag: bupropion.

Ez a szer az agyban hat, és a függőséget szünteti meg még nem teljesen tisztázott módon. A bupropion eredetileg egy depresszióellenes szernek indult, és azt vették észre, hogy a kipróbálás alatt több ember mond le a dohányzásról azok közül, akik ezt kapták. A vizsgálatokban jobb eredményeket értek el vele, mint a nikotintartalmú szerekkel. Mindkét módszer alkalmazása fokozza a hatékonyságot.

Magyarországon nyár eleje óta érhető el.

Van papír?

Mindkét csoport hátránya azonban, hogy drága - tudtuk meg Szilágyi Tibortól. Egy hónapra elegendő adag ára mindkét esetben nagyjából megegyezik egy erős dohányos által egy hónap alatt cigarettára fordított összeggel, azaz 8 és 10 ezer forint körül van. (A Zyban többe van kicsivel.). A tb nem támogatja e szereket, bár a dohányzásról való leszokás sokkal költségkímélőbb, mint a már kialakult, dohányzással összefüggő betegségek gyógyítása.

Ajándék kulcstartó
A második receptre kapható, az első receptre is és szabadárusításban is (patikákban). A nikotintartalmú szerekhez olcsóbban hozzájuthatnak a betegek, ha a Magyarországon néhány éve működő, leszokást elősegítő rendelések (130 van belőlük országszerte, főleg háziorvosi és tüdőgyógyász szakrendeléseken, listájuk megtalálható a www.nefi.hu honlapon) egyikéhez fordulnak. A hálózat orvosai tanácsadással, írásos anyag átadásával és nikotintartalmú szer felírásával segítenek.

Egyebek

Egy harmadik szer is forgalomban van Magyarországon. Ez egy gyógyhatású készítmény, a Nicobrevin kapszula. Pontos adatok hatékonyságáról nem nagyon vannak, nem tartalmaz nikotint, csak gyógynövényekből származó anyagokat. Vannak más módszerek is, melyek a leszokás során igénybe vehetők. Csoportterápia az adventista egyház szervezésében, akupunktúra, stb. Hatásuk csekély és bizonytalan.

Szilágyi Tibor szerint a hazai lakosság többsége ma magától, mindenféle segítség nélkül szokik le a dohányzásról. Az alapítvány adatai szerint 300 ezer dohányos határozottan szeretne leszokni, de ehhez segítséget vár a környezetétől, barátaitól, orvosától, családjától.