Elemér
0 °C
10 °C

Vasgolyóval a Föld középpontja felé

2003.05.15. 14:37
Az emberiség már járt a Holdon, küldött űrszondákat a Naprendszerbe és annak határain kívülre is, de az ellenkező irányt, azaz a Föld középpontját soha nem vette célba. Ezen kíván változtatni David Stevenson, a pasadenai Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója.
A földköpeny alatt számos érdekesség található, például a felszín alatt 3000-5000 kilométer mélyen folyékony fémek áramlatai kavarognak, és a feltételezések szerint ezek hozzák létre a Föld mágneses mezejét. Stevenson szerint érdemes lenne megvizsgálni azt a bolygót, amelyen élünk.

Fokozottan bonyolult feladat

A kutatónak konkrét elképzelése is van arról, hogy miként lehetne a földkéreg alá juttatni egy szondát, de az általa javasolt megoldás sokkal bonyolultabban tűnik egy űrszonda fellövésénél. Első lépésként ugyanis egy repedést kellene létrehozni a Föld felszínén, mégpedig robbantással - írja a Nature. Számításai szerint ennek a robbantásnak az ereje egy több megatonna erejű nukleáris bomba vagy egy Richter-skála szerinti hetes erejű földrengés erejével lenne egyenértékű.

A következő lépésben több ezer tonna olvadt vasat öntenének a repedésbe, ami komoly logisztikai kihívást jelent: a gigantikus feladat kivitelezéséhez a világ valamennyi vasöntödéjének többórás, sőt esetleg több napos kapacitására lenne szükség. A hatalmas vastömeg egyszer csak elkezdene süllyedni, és egy héten belül elérné a Föld belső rétegeit. Ennek a vastölteléknek a belsejében lenne az a grapefruit nagyságú szonda, amely a hőmérsékletet és kémiai összetételt vizsgáló műszereket tartalmazná. Az eszköz hanghullámok segítségével kommunikálna a felszíni érzékelővel, amely kiszűrné a Föld természetes morajlását.

A siker nem garantált, de olcsó

Allan Rubin, aki a Princeton Egyetemen tanulmányozza a Föld felépítését, érdekesnek tartja a felvetést. "Még azt sem tudjuk biztosan, hogy a földköpenyén át lehet-e törni egyáltalán." - mondta Rubin.

Stevenson úgy véli, hogy tervének költsége eltörpül az űrkutatásra elköltött pénzek mellett, ugyanakkor a jövőbeni befektetők számára nem tudja garantálni a sikert. "Őszintén szólva meglepődnék, ha működne" - mondta.