Leselkedik a kínai szőnyeg

2000.06.22. 14:02
Fura dolgokra képes egy kínai tudósok által kifejlesztett "megfigyelőszőnyeg". A különös szőttes a beleépített intelligens technológiának köszönhetően felismeri, ha rálép valaki, és képes titokban lefényképezni. A nyomozók és biztonsági szolgálatok előtt ezzel az eszközzel teljesen új távlatok nyílhatnak.
Amikor valaki hozzáér a szőnyeghez a fényképét a számítógép azonnal összeveti az adatbankkal - számolt be a találmányról a Xinhua hivatalos kínai hírügynökség. Nemkívánatos vendégek esetén a rendszer automatikusan értesítheti a rendőrséget. Az "intelligens szőnyeget" Harbin tartományi főváros műszaki egyetemén fejlesztették ki, és elsődlegesen a biztonságtechnikában kívánják alkalmazni. Egy szőnyeg, vagy lábtörlő formájú eszköz erre a feladatra különösen alkalmas, mivel köznapi formája elaltat minden gyanút.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy Kínában ezután a gyanús személyeket, a rendszer ellenségeit és a köztörvényes bűnözőket a szabvány portré és profilból készült fényképeken túl alulról is megörökítik-e. Vagy a szőnyeg maga csak jeladóként szolgál majd, és az azonosítandó behatolókról a fényképek teljesen más szögből készülnek.

Nyitottság és bezártság az interneten

Kínában azt tervezik, hogy a legfelső népbíróság határozatait a jövőben az interneten is nyilvánosságra hozzák. Az erre megadott www.court.gov.cn cím ugyan most (itthonról) még elérhetetlen, de állítóleg már hat ítéletet kitettek a világhálóra. A "China Daily" című pekingi újság beszámolója szerint hamarosan az internet lesz az ítéletek kihirdetésének legfontosabb csatornája. A beszámoló szerint a világhálón való közléssel a bírósági munka "átláthatóbb" lesz, és javul a jogrendszer minősége.

A Tienammen-téri események évfordulója előtt nem sokkal a kínai rendőrség letartóztatta egy website üzemeltetőjét. A vád ellene: "felforgató tartalmak" internetes közzététele. A 36 éves Huang Qui-t korábban a világháló népszerűsítése érdekében tett erőfeszítései miatt dicsérte a központi média. Az általa létesített honlapon eltűnt személyek kereséséhez nyújtott segítséget, majd később kritikus tartalmakat is felvett a kínálatba: a kínai emberi jogi helyzetről és a korrupciós jelenségekről számolt be. A fiatalember végül az internetes oldalán nyilvánosságra hozta a Mennyei Béke terén 1989. június 4-én történt véres leszámolás részleteit. Ha elítélik Huang-ot, akár 10 évet is kaphat.  • Tippek
  • Babaváró hitel