Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Leselkedik a kínai szőnyeg

2000.06.22. 14:02
Fura dolgokra képes egy kínai tudósok által kifejlesztett "megfigyelőszőnyeg". A különös szőttes a beleépített intelligens technológiának köszönhetően felismeri, ha rálép valaki, és képes titokban lefényképezni. A nyomozók és biztonsági szolgálatok előtt ezzel az eszközzel teljesen új távlatok nyílhatnak.
Amikor valaki hozzáér a szőnyeghez a fényképét a számítógép azonnal összeveti az adatbankkal - számolt be a találmányról a Xinhua hivatalos kínai hírügynökség. Nemkívánatos vendégek esetén a rendszer automatikusan értesítheti a rendőrséget. Az "intelligens szőnyeget" Harbin tartományi főváros műszaki egyetemén fejlesztették ki, és elsődlegesen a biztonságtechnikában kívánják alkalmazni. Egy szőnyeg, vagy lábtörlő formájú eszköz erre a feladatra különösen alkalmas, mivel köznapi formája elaltat minden gyanút.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy Kínában ezután a gyanús személyeket, a rendszer ellenségeit és a köztörvényes bűnözőket a szabvány portré és profilból készült fényképeken túl alulról is megörökítik-e. Vagy a szőnyeg maga csak jeladóként szolgál majd, és az azonosítandó behatolókról a fényképek teljesen más szögből készülnek.

Nyitottság és bezártság az interneten

Kínában azt tervezik, hogy a legfelső népbíróság határozatait a jövőben az interneten is nyilvánosságra hozzák. Az erre megadott www.court.gov.cn cím ugyan most (itthonról) még elérhetetlen, de állítóleg már hat ítéletet kitettek a világhálóra. A "China Daily" című pekingi újság beszámolója szerint hamarosan az internet lesz az ítéletek kihirdetésének legfontosabb csatornája. A beszámoló szerint a világhálón való közléssel a bírósági munka "átláthatóbb" lesz, és javul a jogrendszer minősége.

A Tienammen-téri események évfordulója előtt nem sokkal a kínai rendőrség letartóztatta egy website üzemeltetőjét. A vád ellene: "felforgató tartalmak" internetes közzététele. A 36 éves Huang Qui-t korábban a világháló népszerűsítése érdekében tett erőfeszítései miatt dicsérte a központi média. Az általa létesített honlapon eltűnt személyek kereséséhez nyújtott segítséget, majd később kritikus tartalmakat is felvett a kínálatba: a kínai emberi jogi helyzetről és a korrupciós jelenségekről számolt be. A fiatalember végül az internetes oldalán nyilvánosságra hozta a Mennyei Béke terén 1989. június 4-én történt véres leszámolás részleteit. Ha elítélik Huang-ot, akár 10 évet is kaphat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?