Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kit és miért csípnek a szúnyogok?

2006.07.06. 15:29
A nőstény szúnyogokat általában az izzadtságban lévő tejsav szaga vonzza, de ezt bizonyos illatok elnyomhatják, s a szúnyogok azokat kerülik, akiken nem érzik a tejsavat.

A sav szagát elnyomó, hosszas kísérletezés során megtalált és hamarosan szabadalmaztatott illatanyagokkal hatásosabb és az ember számára kevésbé kellemetlen szúnyogriasztók készíthetők. A brit kutatók először olyan embereket kerestek, akiknek a szagát nem szeretik a szúnyogok.

Egy Y alakú cső szárába szúnyogot engedtek, a két ágához pedig egy-egy önkéntes oda tette a kezét, s a kutatók figyelték, melyik felé repül a szúnyog. A szúnyogok által nem kedvelt egyéneket ezután nyakuknál megkötött fólia zsákba zárták, és a testükből áradó izzadtságot összegyűjtötték, lepárolták és elemezték.

A leghatásosabb vegyületeket úgy keresték meg, hogy mikro-elektródákkal mérték, hogyan reagálnak a nőstény szúnyogok az illatokra. A szúnyogűző illatok az ember számára alig érezhetők, nagy koncentrációban gyümölcs jellegűek. Az egyik például egy természetes étel adalék, tehát garantáltan biztonságos.

A megtalált vegyületek különböző koncentrációban minden ember izzadtságában megtalálhatóak, és legalább olyan hatékonyak, mint a jelenleg ismert leghatásosabb, de számos nem kívánt mellékhatással rendelkező szúnyogriasztó.

Jelenleg azt kutatják, hogyan viszonyulnak a különböző szúnyogfajok a szagokhoz: az Afrikában és Dél-Amerikában sárgalázat terjesztő Aedes aegypti trópusi szúnyog és a Skócia nyugati partjainak lakóit terrorizáló törpeszúnyog például hasonlóan hasonlóan reagál. Jelenleg a maláriát terjesztő szúnyogfajtával kísérleteznek.

James Logan és az Aberdeen egyetemen dolgozó munkatársai a brit Királyi Társaság londoni nyári tudományos kiállításán számoltak be kutatásaikról, és egy vezető tudományos folyóiratban fogják publikálni eredményeiket, de a vegyületek nevét csak a szabadalmaztatási eljárás után árulják majd el - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.