Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Magyarország legnagyobb szuperszámítógépe a meteorológusoké

2006.02.01. 16:05
Február végén érkezik az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (OMSZ) a Silicon Graphics SGI Altix szuperszámítógépe, amely másodpercenként kilencszázmilliárd számítási művelet elvégzésére képes. Az új gép segítségével minden eddiginél pontosabb, ultrarövid távú, vagyis tizenkét óráig terjedő, illetve rövid távú, vagyis negyvennyolc óráig terjedő előrejelzéseket készíthet a Szolgálat.

A rövid távú és ultra-rövidtávú előrejelzések pontossága és megbízhatósága kiemelt jelentőségű például a balatoni viharjelzés vagy repülés a kiszolgálása tekintetében.

Horányi András, az OMSZ Numerikus Modellező és Éghajlat-dinamikai Osztály vezetője az Indexnek elmondta, az új szuperszámítógép elsősorban azért jelent nagy előrelépést, mert az eddiginél nagyobb felbontást (lefedettséget vagy rácstávolságot) tudnak elérni az ország különbözői pontjairól készített előrejelzésekben. "Jelenleg nyolc kilométeres felbontású előrejelzéseket készítünk a Kárpát-medence térségére. Az új Silicon-géppel egyrészről körülbelül 2 és fél kilométeres felbontást tudunk elérni, másrészről a modellünk megoldása során kevesebb közelítést kell alkalmaznunk" - mondta az Indexnek.

Az SGI Altixet két részletben, február végén és március elején szállítják a meteorológusoknak, amely a Silicon Graphics információi szerint a jelenleg legjobb magyarországi szuperszámítógépnél háromszor erősebb. Dr. Horányi András elmondta, több vállalat versenyzett az új OMSZ-szuperszámítógép tenderen.

"A legfontosabb időjárás előrejelző modelljeinket átadtuk a szóba jöhető számítógépes cégeknek, akik demonstrálták, hogy milyen gyorsasággal képesek az ajánlott platformon végrehajtani az OMSZ modelljeit. Azért a Silicon mellett döntöttünk, mert a legjobb ár/teljesítmény mutatót produkálták, illetve a kapcsolódó feltételek tekintetében is a legjobb ajánlatot adták. A gépet központosított közbeszerzési eljárás keretében hozzávetőlegesen 200 millió forintért vásároltuk meg" - fogalmazott.