Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A bioterrorizmus ellen is véd a szupervíz

2005.05.18. 11:15
Egy kaliforniai cég egészen egyszerű anyagokból - vízből és sóból - olyan oldatot fejlesztett, amely elpusztítja a káros egysejtű organizmusokat, gyorsítja a cukorbetegség következményeként kialakuló fekélyek, az égési sérülések és horzsolások gyógyulását.

A folyadék úgy néz ki, olyan szagú és ízű, mint a víz, de a benne lévő speciális ionösszetétel miatt a baktériumokat, vírusokat, és a makacs, nehezen leküzdhető spórákat is elpusztítja, írja a Wired magazin.

Hasonló a klórhoz

A petalumai Oculus technológiai kutatóintézetben fejlesztett szupervíz tulajdonképpen hatékony fertőtlenítőszer, ugyanakkor ártalmatlan az emberre, állatra és növényekre is.

Az Oculus szerint a Microcyn nevű folyadék segíthet a bioterrorizmus elleni harcban, illetve hatásos lehet a madárinfluenzát, és az Ebolát terjesztő rovarokkal szemben is. A cég jelenleg az Egyesült Államokban az oldat sebgyógyító funkcióját teszteli, de a Wired úgy tudja, hogy kormányzati jóváhagyással Európában, Kanadában és Mexikóban is terjesztik majd a terméket.

Egysejtűeket gyilkol

Ráadásul időközben arra is rájött a kutatócsoport, hogy a fertőtlenítő és gyógyító hatás mellett az oldat meggyorsítja az égési sérülések és a diabétesz folyományaként kialakuló fekélyek gyógyulását is. Hoji Alimi, az Oculus elnökének magyarázata szerint az ionizált víz az egysejtű organizmusok sejtfalát töri át, és ezzel károsítja a sejt citoplazmáját. A tudós szerint a magas oxigéntartalmú vízben semmi új nincsen, hasonló anyagot használnak a nukleáris reaktorok hűtőrendszerének fertőtlenítésére.

Ugyanakkor az oldat az összeállítása után csak néhány óráig hatásos, ezért a kórházakban és laboratóriumokban költséges tartóberendezésekben tárolják (százezer dollár darabja). Az Oculus most dolgozik az életképesebb Microcyn kifejlesztésén.