Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A magyar szürkeállomány és a Tudomány Ünnepe

2005.11.03. 16:14
Széchenyi István 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára, ezért ez a nap a Magyar Tudományos Akadémia születésnapja és a Magyar Tudomány Ünnepének nyitónapja is.

A Magyar Tudomány Ünnepét idén kilencedik alkalommal rendezte meg az MTA, az ez évi, 460 tudományos rendezvényt magában foglaló eseménysorozat egyik központi témája a tudomány, az etika és a felelősség kérdésköre.

Magyar szürkeállomány

A pécsi ünnepi ülés megnyitóján Vizy E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elsősorban a tudomány gazdaságra gyakorolt hatásáról beszélt. "Magyarország a tudásra épülő Európában méltó helyet csak akkor foglalhat el, ha a jól képzett magyar szürkeállomány itthon is megbecsülést kap - mondta csütörtökön az ünnepi ülésen Pécsett. Az elnök szerint amennyiben az oktatás, a továbbképzés, az életen át tartó tanulás, az új ismeretek szerzése, idegen nyelvek tanulása megfelelő támogatást kap, akkor a magyar humánerőforrás is felkészült lesz, és az itthon gyártott termékekhez adott szellemi tőkéjük révén az ország profitja is növekedni fog.

Az MTA elnöke azt mondta, hogy az Akadémia, a magyar tudóstársadalom, az egyetemi közélet, az elit értelmiség ebben partnere akar lenni a kormánynak, ezért az MTA összeállította 'Az uniós Magyarország tudománypolitikája' című vitairatot, és segít a kormánynak a Nemzeti Fejlesztési Terv elkészítésében is.

Kitüntetések

Az Akadémia elnöksége kiemelkedő tudományos életművének elismeréseként hat tudóst tüntetett ki Eötvös József-koszorúval. Csákány Béla, a matematikai tudomány doktora a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa a matematika területén végzett magas szintű oktatói és kutatói munkája; Kárpáti János, a zenetudomány doktora a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem könyvtárának igazgatója nemzetközileg ismert Bartók-kutatásaiért, a kortárs magyar zeneszerzésben végzett iskolateremtő munkásságáért; Kubovics Imre, a földrajztudomány doktora, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének professzor emeritusa a földtudományok területén végzett kutatási, oktatási és tudományszervező tevékenységéért részesült a kitüntetésben. Kiefer Ferenc és Siptár Péter A magyar nyelv kézikönyve, Ács Tibor Bolyai János új arca - a hadi mérnök című könyvéért kapta meg az akadémiai nívódíjat.

Az Ünnep korábban Nap volt

Az Országgyűlés 2003-ban november 3-át a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította, annak emlékére, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel a pozsonyi Országgyűlésen birtokainak egy éves jövedelmét, 60 ezer forintot a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Korábban egy 1997-es kormányrendelet alapján november 3. a magyar tudomány napja volt.