Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Szűznemzéssel született a cápabébi

2007.05.23. 12:35
A nebraskai állatkertben a nőstény pörölycápának több száz kilométeres körzetben nem akadhatott hím párja. És ha ez még nem lenne elég, a DNS biztosan nem hazudik.

Hím DNS közreműködése nélkül hozott a világra egészséges utódot egy pörölycápa a Nebraska állambeli Henry Doorly állatkertben. Az eset még 2001-ben történt, és óriási szenzáció volt, de tudományos hitelességgel csak most, hatéves genetikai vizsgálat után sikerült megerősíteni, hogy valóban szűznemzés történt.

Tévedés kizárva

A fogságban élő cápának nem volt hím társa az állatkertben, ezért a gyakorlatban eddig is nyilvánvaló volt, hogy a cápabébi nemi érintkezés nélkül született, de most a belfasti, nebraskai és floridai szakértőkből álló kutatócsoport bebizonyította, hogy a kis cápa szervezetében nincs az anyján kívül más állatból származó DNS.

A tudomány előtt eddig is ismert volt, hogy egyes madarak, hüllők és kétéltűek nőstényei bizonyos kürülmények között képesek hímmel való érintkezés nélkül is utódot hozni a világra, de cápáknál még sosem tudtak ilyen esetet minden kétséget kizáróan dokumentálni.

Nem ez a túlélés kulcsa

A szűznemzés (tudományos nevén parthenogenesis) képessége a tudósok szerint azért alakulhatott ki a cápáknál, mert a mértéktelen halászat és a környezetszennyezés annyira megritkította egyes alfajok populációját, hogy a nőstények nagyon nehezen találnak párt. Ez a jelenség sem növeli sokkal a fajok túlélésének esélyeit, ugyanis a szűznemzéssel születő egyedek szervezetében csak az anya DNS-e van meg, és a fejlődéshez, a szervezet ellenállóképességének kialakulásához fontos lenne a másik nemtől származó örökítőanyag is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?