Jusztin
13 °C
30 °C

Száz éven belül eltűnik New York?

2006.03.27. 10:30
Kutatók szerint a korábban jósoltnál sokkal gyorsabban olvadásnak indulhatnak a sarki jégsapkák, a következmények pedig beláthatatlanok: az emberiség stabil klímára húzta fel egész civilizációját.

Kutatók figyelmeztettek, hogy ha nem teszünk valamit az üvegházhatás ellen, a sarkköri jégsapkák sokkal gyorsabban olvadásnak indulnak, mint azt korábban gondoltuk. A legújabb kutatások szerint 2100-ra olyan magasra emelkedhet a vízszint, amilyenre az elmúlt 130 ezer évben nem volt példa, elmosva olyan part menti, alacsony fekvésű városokat, mint New York, London vagy épp Hong Kong. A fontos gazdasági központok mellett több sziget is a víz alá kerülhet.

Komoly bajok

A vízmagasság változása óriási fenyegetést jelent ezeknek a térségeknek, mondta Colin Prentice, a Bristoli Egyetem klímakutatója. „Civilizációnk stabil klímára és vízállásra építkezett. Óriási városokat építettünk egy-két méterrel a tengerszint fölé, és sosem gondoltunk arra, hogy ezek egyszer elsüllyedhetnek” - mondta Prentice.

Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetem atmoszférakutatója az utolsó nagy melegidőszakot vizsgálta. Ezek az időszakok választják el egymástól a jégkorszakokat. Mintegy 130 ezer évvel ezelőtt 3-5 Celsius fokkal emelkedett az Északi-sark hőmérséklete, ami 5 méterrel növelte meg akkor a vízszintet.

Ennél csak rosszabb lehet

Overpeck kutatócsoportja most azt próbálja kideríteni, hogy hasonló eseményekre kell-e felkészülnünk, de úgy gondolják, a természet hamarosan úgyis választ ad. „Nem mondanám, hogy a 130 ezer évvel ezelőtti események ismétlődnek majd most is meg, ez csak a legvisszafogottabb forgatókönyv” - nyugtatott Overpeck.

Most ugyanis rosszabb a helyzet. Annak idején a Föld pályája kismértékben megváltozott, így a Északi-sarkvidék a Nap felé fordult, ezért indult olvadásnak a jégréteg. Manapság azonban az üvegházhatás gyorsítja a folyamatot, ennek hatásait viszont mindkét sarkvidék megszenvedi.

Öt éve a Nature még azt jósolta, hogy 2100-ra legfeljebb 88 centivel emelkedik a vízszint, ha pedig a későbbiekben sem tesz semmit az emberiség az üvegházhatás megfékezésére, 3000-re öt méterrel lehet magasabban a tenger, mint napjainkban. Overpeck jóslata szerint viszont 2100-ra víz alá kerülhetnek a part menti városok.