Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Periodikusan visszatérő forgószelek

2002.05.03. 09:20
Meglepő összefüggéseket fedeztek fel amerikai kutatók, amikor több ezer éves meteorológiai feljegyzéseket elemeztek. Ezek alapján a tájfunok 50 éves ritmusban csapnak le a dél-kínai partvidékre.
A felfedezést a Baton Rouge-ben működő Louisiana egyetem egyik kutatója tette. Kam-biu Liu hongkongi és a pekingi archívumok feljegyzéseit vizsgálta, különös figyelemmel az elmúlt 1100 év krónikáira. A kutatónak sikerült kimutatnia, hogy a dél-kínai partvidéken figyelemre méltó rendszerességgel pusztítanak a szélviharok.

A kínai tudósok az elmúlt 3 ezer évben meglehetős pontossággal vezették az időjárásra vonatkozó feljegyzéseket. Ez már a korai császári dinasztiák idején is így volt - tapasztalta a forgószél-kutatás területére specializálódott kínai származású tudós.

Tavaly nyáron tájfun pusztított Tajvanon

Az USA-ban ezzel szemben csak az elmúlt 300 évre vonatkozólag léteznek feljegyzések. A Kam-biu Liu által alkalmazott módszer merőben újszerű, mivel a kutatók mostanáig csak a tenger alatti lerakódásokból vonhattak le következtetéseket. Ezek azonban legfeljebb csak az elmúlt 200 évre visszamenőleg szolgáltatnak eredményeket.

A történelmi jegyzetek tanulmányozása megdöbbentő összefüggéseket fedett fel: a leghidegebb és a legszárazabb években jelentkeztek a legerősebb tájfunok. Ez szemben áll a mostanáig elfogadott elmélettel, miszerint a száraz időjárás és csendes-óceán vizének alacsony hőmérséklete csillapítaná a viharok erejét. Az amerikai kutató viszont abból indul ki, hogy ilyen esetben a tájfunok mindössze délebbre vonultak.

A kínai kormány egyébként a kutatásoktól a forgószelek jobb előrejelzését reméli. A kantoni régió Kína leggyorsabban fejlődő területei közé tartozik. A jobb viharprognózis révén emberéleteket lehetne megmenteni, és csökkenthetnék a gazdasági károkat.

Az elmúlt ötven évben ezen a környéken csaknem 160 vihart figyeltek meg, ezek közül több mint 30-ból vált akár 140 kilométeres szélsebességet elérő tájfun.