Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Periodikusan visszatérő forgószelek

2002.05.03. 09:20
Meglepő összefüggéseket fedeztek fel amerikai kutatók, amikor több ezer éves meteorológiai feljegyzéseket elemeztek. Ezek alapján a tájfunok 50 éves ritmusban csapnak le a dél-kínai partvidékre.
A felfedezést a Baton Rouge-ben működő Louisiana egyetem egyik kutatója tette. Kam-biu Liu hongkongi és a pekingi archívumok feljegyzéseit vizsgálta, különös figyelemmel az elmúlt 1100 év krónikáira. A kutatónak sikerült kimutatnia, hogy a dél-kínai partvidéken figyelemre méltó rendszerességgel pusztítanak a szélviharok.

A kínai tudósok az elmúlt 3 ezer évben meglehetős pontossággal vezették az időjárásra vonatkozó feljegyzéseket. Ez már a korai császári dinasztiák idején is így volt - tapasztalta a forgószél-kutatás területére specializálódott kínai származású tudós.

Tavaly nyáron tájfun pusztított Tajvanon

Az USA-ban ezzel szemben csak az elmúlt 300 évre vonatkozólag léteznek feljegyzések. A Kam-biu Liu által alkalmazott módszer merőben újszerű, mivel a kutatók mostanáig csak a tenger alatti lerakódásokból vonhattak le következtetéseket. Ezek azonban legfeljebb csak az elmúlt 200 évre visszamenőleg szolgáltatnak eredményeket.

A történelmi jegyzetek tanulmányozása megdöbbentő összefüggéseket fedett fel: a leghidegebb és a legszárazabb években jelentkeztek a legerősebb tájfunok. Ez szemben áll a mostanáig elfogadott elmélettel, miszerint a száraz időjárás és csendes-óceán vizének alacsony hőmérséklete csillapítaná a viharok erejét. Az amerikai kutató viszont abból indul ki, hogy ilyen esetben a tájfunok mindössze délebbre vonultak.

A kínai kormány egyébként a kutatásoktól a forgószelek jobb előrejelzését reméli. A kantoni régió Kína leggyorsabban fejlődő területei közé tartozik. A jobb viharprognózis révén emberéleteket lehetne megmenteni, és csökkenthetnék a gazdasági károkat.

Az elmúlt ötven évben ezen a környéken csaknem 160 vihart figyeltek meg, ezek közül több mint 30-ból vált akár 140 kilométeres szélsebességet elérő tájfun.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?