Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Fejenként ötmillió forint három fiatal magyar kutatónak

2006.02.13. 16:23
A Talentum Akadémiai Díjat gyulladás- és fájdalomcsillapító vegyülettel, nanocsövekkel, illetve az egyiptomi nyelvvel foglalkozó három fiatal kutató nyerte el ebben az évben. Az elismerést kedden délelőtt adta át Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke. Az élettudomány kategóriában Tamasikné dr. Helyes Zsuzsanna orvoskutató, a természettudomány kategóriában Simon Ferenc fizikus, a társadalomtudomány kategóriában pedig Takács Gábor etimológus vehette át a fejenként húszezer euróval járó díjat.

Negyedik alkalommal osztotta ki a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány a személyenként húszezer euróval (ötmillió forintnak megfelelő összeggel) járó tudományos elismerést három, 35 év alatti kutató számára. Kenyeres Sándor, a díj alapítója évente tizenötmillió forinttal, magánvagyonából finanszírozza a Talentum Akadémiai Díjakat.

A nyeremény összegének felhasználásáról nem határoz az alapítvány, a nyertes arra költ, amire akar. Az elmúlt négy évben díjat nyert kutatók közül volt, aki lakásvásárlásra, volt aki mindennapi megélhetésre, és volt aki kutatási célra fordította a nyeremény összegét. A "A gazdasági felemelkedés kulcsa a szellemi kincsek kiaknázásában rejlik" jelmondatú díj nem titkolt célja, hogy a támogatással a fiatal magyar kutatók egzisztenciai biztonságát segítse, ezzel a tudósokat arra ösztönözze, hogy Magyarországon, és ne külföldön értékesítsék tehetségüket.

Kedd délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében adták át az ötmillió forinttal járó tudományos elismerést. Tamasikné Dr. Helyes Zsuzsanna orvoskutató az első női tudós, aki a Talentum Akadémiai Díjat nyert, Szomatosztatin és kapszaicin (TRPV1) receptorokon ható vegyületek farmakológiai vizsgálata krónikus izületi és légúti gyulladás, valamint neuropátia modellekben című pályázatával.

Új fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer

Az első olvasásra posztmodern szabadversnek tűnő cím mögött a fájdalomcsillapítás szempontjából rendkívül fontos gyógyszerkutatás rejlik. A kétgyermekes Tamasikné Dr. Helyes Zsuzsanna köszönőbeszédében a farmakológiához kevéssé értő fülek számára is érthetően magyarázta el, miért fontos amit csinál. A kutató a kapszaicin, vagyis a pirospaprika csípősségét okozó vegyülettel izgatható, arra érzékeny idegsejteket vizsgálja, amelyek például a krónikus izületi gyulladás és különböző idegfájdalmak okozói. Tamasikné Dr. Helyes Zsuzsanna és kutatócsoportja megfigyelte, hogy a pirospaprikás (kapszaicin hatására történő) izgatás hatására az érző idegsejtből olyan neuropeptid vegyület szabadul fel, amely szerepet játszik a gyulladás és fájdalom kialakulásában.

A kutatás során az is kiderült, hogy nemcsak a fájdalmat és a gyulladást okozó neuropeptid szabadul fel az izgatásra adott reakcióként, hanem gyulladásgátló peptid is. Utóbbi, a szomatosztatin nevű anyag, bár segítene a gyógyításban, mégsem lehet belőle gyógyszert készíteni, mivel túl hamar lebomlik a szervezetben, ráadásul különböző hormonális és idegrendszeri mellékhatásokat okoz. Hogy megkerülje a mellékhatásokat, de mégis fel tudja használni a fájdalom és gyulladáscsökkentő vegyületet, Tamasikné Dr. Helyes Zsuzsanna olyan szomatosztatin kidolgozásán munkálkodik, ami nem peptidszerű, és így gyógyszerként is alkalmazható. A kutatás végterméke tehát egy új gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszer, amelynek most is folyik klinikai vizsgálata. Egészséges embereken jó eredményekkel tesztelték, a közeljövőben különböző fájdalomtípusokon próbálják ki a Talentum Akadémiai Díjas kutatónő gyógyszerét.

B, P, F kezdőhangú egyiptomi szavak etimológiája

Takács Gábor nyelvtörténész, a társadalomtudományi kategória győztese arra tette fel az életét, hogy megalkossa az Egyiptomi etimológiai szótárat. Az etimológia, a nyelvészet egy altudománya, a szavak eredetével foglalkozik. A kutatás célja a sémi-hámi nyelvcsaládhoz tartozó óegyiptomi nyelv teljes szókészletének etimológiája, valamint a sémi, és a hámi (kelet-afrikai) nyelvek belső viszonyrendszerének feldolgozása, Takács Gábor legfrissebb munkája például az összes b, p, és f kezdőhangú óegyiptomi szó eredetének leírása volt.

Takács Gábor köszönőbeszédében kifejtette, nem nehéz nagy eredményeket elérni egy olyan területen, amelyben kevesen tettek, ráadásul nem túl sokat. "Aki az orientalisztikai ismeretek tudósa, illetve néhány keleti nyelv ismerője, óhatatlanul jelentős tudományos sikereket ér el" - mondta a kutató. Az "óhatatlan siker" hallatán röhögésben tört ki a tudományt elismerő akadémikus közönség, úgy tűnik, mert még számukra sem annyira egyértelmű az orientalisztika tudománya és a sémi-hámi nyelvek ismerete.

Az óegyiptomi etimológia tudományterülete egyébként meglehetősen konfliktusos terep, megtudtuk például, hogy a mássalhangzók tanával foglalkozó, világszerte összesen tíz főnél kisebb tudósközösség is két irányzatba tömörül a mássalhangzók fonetikai értékelése tekintetében.

Nanocsövek például űrliftekhez

Természettudomány kategóriában Dr. Simon Ferenc, nanotechnológiával foglalkozó kutató nyerte a díjat, szén nanocsövekkel kapcsolatos vizsgálatáért. A kutató elmondta, tudományos körökben az egy méter milliárdodnyi méretű nanocsöveket a 21. század orvosi és technológiai forradalmasításának eszközeként szokás emlegetni, hivatalosan mindez úgy hangzik, "nagy a bennük rejlő technológiai potenciál". Például a NASA nanocsövekből fejlesztett űrlift létrehozásán munkálkodik, de nanoszerkezetű anyagokból például számítógépeket is építenének a jövőben.

"A spektoszkópiai vizsgálatunkban a nanocsőben, egy kisebb, nagyon tiszta, másik nanocsövet növesztettünk szénizotópokból. Ez egy alapkutatás, amelyről közleményt jelentettünk meg a Physical Review Lettersben, és bízom abban, hogy hozzájárul a nanoelektronika újdonságaihoz" - mondta a díjazott, saját kutatásának újszerűségével kapcsolatban.

Tavaly a kvantumszíndinamika elemzéséért, a gének genomikai előrejelzéséért, és gazdasági fejlődés vizsgálatáért ítélték oda a díjakat.