Eleonóra
-1 °C
2 °C

Fogamzásgátló tapasz nőknek

2001.11.27. 11:33
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. Az Ortho-Evra nevű tapaszt jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egy havi adag ára a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz. A tapaszt a tablettákhoz hasonlóan négyhetes ciklusban kell alkalmazni, három héten át heti egy tapaszt kell viselni, a menstruáció hete alatt pedig szüneteltetni a kezelést.
Míg a naponta szedendő tablettáknál előfordulhat, hogy tulajdonosuk megfeledkezik a gyógyszer bevételéről, a tapaszt csak egyszer kell felhelyezni, és egy egész héten át hatásos. Az Ortho-Evra ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a fogamzásgátló tabletták, és mellékhatásai is azonosak a tablettáéval.

Túlsúlyos nőknek nem hatásos

Az Ortho-McNeil Pharmaceuticals által kifejlesztett fogamzásgátló tapasz jól szerepelt a klinikai vizsgálatokon, kiderült azonban, hogy a túlsúlyos nőknek nem nyújt elegendő védelmet. A tesztek során 3319 nő viselte a tapaszt különböző ideig, nagy részüknél hatásosnak bizonyult a kezelés. Tizenöten azonban teherbe estek a tesztidőszak alatt, közülük öten 90 kilónál nehezebb nők voltak.

Hosszú távú fogamzásgátlók divatja

A Wired szerint az Ortho-Evra idén már a negyedik engedélyezett új fogamzásgátlási módszer. Az engedélyezett termékek között van egy havi injekció, egy hormonokat kibocsátó méhbe helyezhető eszköz és egy havonta egyszer a hüvelybe helyezendő fogamzásgátló gyűrű. A korábban engedélyezett hosszú távú fogamzásgátlók között pedig szerepel a Norplant nevű, éveken át hatásos, bőr alá ültethető kapszula, és egy háromhavonta beadandó injekció.

Úszás közben is viselhető

A tapaszt a gyártó szerint a hasra, a fenékre, a vállra vagy a karra kell ragasztani, semmiképpen nem a mellre. A fogamzásgátló tapasz úszás vagy fürdés közben sem ázik le, amennyiben mégis ez történne, a felhasználó egyesével is vásárolhat pótlást. Ha egy napnál hosszabb ideig nem érintkezik a tapasz a bőrrel, az FDA azt tanácsolja, hogy a felhasználó kezdjen meg egy új négyhetes ciklust, és az első hét során kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) is alkalmazzon.

Feledékeny nőknek hasznos

A klinikai tesztek során a nők 5 százalékának legalább egy tapasza leázott. Az FDA szerint a tapasz mégis megbízható fogamzásgátló módszer lesz, mivel a tesztek során a felhasználók 90 százaléka nem felejtette el a heti tapaszt felragasztani, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő nőknek azonban csak 80 százaléka nem felejtette el mindennap bevenni a tablettát.

Dohányozni tilos

A tapaszból folyamatosan kis mennyiségű ösztrogén és progesztin hormonok szívódnak fel a bőrön át, melyek megakadályozzák a peteérést: ugyanígy működnek a fogamzásgátló tabletták is. A tapasz és a tabletta mellékhatásai és kockázati tényezői is megegyeznek. Rövid távon fejfájást, hányingert, mellfeszülést okozhat, hosszú távon pedig növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, mely szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, különösen, ha a fogamzásgátlót szedő nő dohányzik.