Emőke
-4 °C
9 °C

A Sátán anyjával cimboráltunk

2006.08.14. 10:04
Egyórás utánajárással, 575 forintból beszereztük Budapesten a londoni terroristák csodafegyverének összetevőit. A TATP, vagyis a triaceton-triperoxid szeszélyes, instabil és szinte ránézésre robban. Vigyázat! Aki szakképzettség nélkül, puszta kíváncsiságból cimborál a Sátán anyjával, az a halál fia.

Kiszámíthatatlansága miatt a "Sátán anyjának" nevezik azt a robbanóanyagot, amelyet a brit nyomozók szerint a londoni repülőmerényletek lebukott kitervelői használni készültek az utasszállító gépek felrobbantására. A TATP (triaceton-triperoxid) különböző folyadékokból viszonylag egyszerűen összeállítható, végső formájában kristályos anyag, amely előállítása közben akár véletlenül is könnyen felrobbanhat, de a szándékos detonációhoz is elég az a mechanikai hatás, amelyet például egy golyóstoll kattanása okoz.

A TATP előállításához szükséges folyadékokat egyszerű felcsempészni egy repülőgépre. Mivel nem tartalmaznak nitrogént, nem észlelik őket sem a határőrség és a biztonsági szervek bombadetektorai, sem a különlegesen kiképzett kutyák. A nyomozók szerint a londoni repülőmerényletek kitervelői három különböző - hivatalosan meg nem nevezett - folyadékot készültek a fedélzetre csempészni Sprite-os vagy Pantene-es flakonokban, és azt tervezték, hogy a repülőgépeken kutyulják ki a TATP-ot. A hatóságok azt gyanítják, hogy a terroristák golyóstoll helyett kifinomultabb eszközt, Ipod-töltőt akartak detonátorként használni.

A Nagy-Britanniából induló gépekre csütörtöktől zenelejátszót, sőt mobiltelefont sem szabad felvinni, mint ahogy semmilyen folyadékot - sampont, vizet, pálinkát - sem.

Végy egy körömlakklemosót


Az aceton-peroxid dimer és trimer változata. Forrás: Wikipedia
A TATP kifejezetten instabil, hőre, rázkódásra és ütésre érzékeny vegyület, amely már az előállítás alatt is nagyon könnyen felrobbanhat - könnyebben, mint a hírhedt nitroglicerin. A triaceton-triperoxid ráadásul annál veszélyesebb, minél kevésbé ért hozzá a gyártó, a belekerülő szennyeződésdarabok ugyanis a robbanáskor repeszként viselkednek, és a vártnál nagyobb kárt okozhatnak. Mivel az 1895-ben felfedezett TATP előállításához szükséges filléres összetevők (például festékhígító, fehérítő, illetve csatornatisztító folyadék) bármelyik háztartási boltban beszerezhetők, a receptek pedig alapfokú Google-ismeretekkel is fellelhetők a neten, a triaceton-triperoxid a terroristák kedvelt eszköze - annak ellenére, hogy a szakértők szerint vegyészeti ismeretekkel nem rendelkező amatőrök nagy valószínűséggel belehalnak a kísérletezésbe.

Ilyen anyagot használtak a tavalyi londoni robbantásos merényletekben, és TATP-ot találtak annak a Richard Reidnek a cipőtalpába rejtve, akit 2001 decemberében az utasok és a repülőgép személyzete akadályozott meg egy American Airlines-járat felrobbantásban.

A TATP a hazai sufnivegyészek révén a magyar kriminalisztika történetébe is beírta magát. A Zsaru magazin öt éve címlapsztoriban jelentette, hogy "Főként vegyipari tanulók között hódít az ön- és közveszélyes kísérletezgetés". Abban az évben az Ecseri úti metróállomás közelében találtak egy 200-250 gramm TATP-pal teli lombikot, amelyet egy kísérletezgető kedvű diák rejtett oda. Ugyanebben az időben ugyanezzel az anyaggal kísérletezett kőbányai házának udvarán egy 17 éves fiú: a robbanás méterekre repítette, és bár túlélte a balesetet, maradandó sérüléseket szenvedett.

Éppen három éve, 2003 augusztusában a Nyugati téri villamosmegállóban robbant fel egy hátizsáknyi ando nevű ipari robbanóanyag, amelyet készítője szintén TATP-pal bolondított meg.

Meg ne próbálja otthon!

"Házi körülmények között általában kevésbé stabil végeredményt lehet előállítani, mint laborban, bár túlzás lenne a TATP-ot bármikor is stabilnak nevezni" - írja az egyik netes bombarecept, amely pontosan megnevezi az alapanyagokat. A leírás szerint a TATP csapadék, így a mennyiség nem túl fontos, az alkotóelemek aránya annál inkább. "Annyi az egész, hogy összekevered a kettőt, aztán hozzáadsz sósavat. Fehér kristályok kezdenek kialakulni, ez a TATP... Ha a mennyiség 2 gramm alatt van, csak ég, mint egy csillagszóró. Efölött robban... Szórakozz jól, míg ki nem nyírod magad"

Indulás.


Az amatőr terrorizmus buktatói: ebben a körömlakklemosóban nincs aceton.

- Jó napot kívánok, acetont, hidrogén-peroxidot és sósavat kérek - mondom az ötperces sétára lévő sarki gyógyszertár munkatársának, aki pont úgy néz rám, mint egy terroristára. Szinte látom, ahogy a felsorolt összetevők molekulái lassan triaceton-triperoxiddá alakulnak a fejében. A kolléga hosszú percekre eltűnik a hátsó traktusban. Aztán visszatér: aceton és sósav nincs, hidrogén-peroxid viszont bőven. Barna üvegcsében érkezik, egy deciliterje 236 forintba kerül.

Nem okoz gondot a sósav sem: a Váci út másik oldalán a festékesnél halomban áll, és igaz, hogy csak húszszázalékos, de nagyon olcsó - egy liter 160 forint. Aceton viszont nincs. Talán a körömlakklemosók között kellene keresgélni.

A szomszéd közértben utolér az amatőr terroristák végzete, a felületesség. A 249 forintért vásárolt körömlakklemosóról csak a pénztártól való távozás után derül ki, hogy pont a lényeg hiányzik belőle: az aceton. Az acetonmentes lemosó ugyan kíméli a bőrt, viszont képtelenség belőle bombát gyártani, így irány a közeli barkácsáruház, ahol viszont sajnos csak lakkbázisú és szintetikus hígítókkal foglalkoznak, acetonnal nem.

A helyzetet egy drogéria menti meg, ahol van jófajta, német gyártmányú, acetonos Nagellack Entferner (125 milliliter 179 forintba kerül). Sajnos az anyag szennyezett, az apró betűs leírás szerint az aceton mellett van benne víz és ismeretlen mennyiségű triglicerid, ami a bőrt jótékonyan hidratálja ugyan, de egy házibombára gyakorolt hatása kiszámíthatatlan.

A lényeg, hogy a TATP, a terrorista csodafegyver összetevői röpke egyórás utánajárással, nettó 575 forintból a kezemben vannak. Csak aztán össze ne keveredjenek valahogy.