Ilona
17 °C
32 °C

Távoperáció az Antarktiszon

2002.07.22. 08:08
A Massachusetts General Hospital orvosai távolsági videókonferencia segítségével támogatták egy antarktiszi sebész munkáját. A sebésznek az egyik sarkkutató ínszakadását kellett orvosolnia.
Dar Gibson, az Amundsen-Scott állomás meteorológusa esés közben szerezte a sérülését, de a régióban tomboló sarki tél miatt repülővel nem tudták evakuálni.

Távtanácsadás

A távolsági orvosi összeköttetés lehetővé tette Bertram Zaris sebésznek, hogy több tízezer kilométerre levő kollégáját, Timothy Pollardot tanácsokkal segítse a kétórás operáció alatt, olvasható a National Science Foundation (NSF) weboldalán.

A Raytheon Polar Services (RPSC) által üzemeltetett távolsági hang- és videokapcsolat segítségével végrehajtott sebészi beavatkozás az első ilyen eset az NSF 50 éves múltra visszatekintő Antarktisz programjának történetében.

Dr Pollard sebész és Dar Gibson térdsérült, kollégáik társaságában
"A sikeres operáció az első mérföldkő azon törekvésünk során, hogy a telekommunikációt a legelhagyatottabb területek orvosi ellátásának javítására használjuk. A távolsági beavatkozás be fog kerülni az orvosi tankönyvekbe", jelentette ki Karl Erb, az NSF sarkköri programjának vezetője.

Azóta a páciens már megkezdte a fizioterápiás kezeléseket, hogy visszanyerhesse a sérült térde teljes mozgáskészségét. A kutató hazatérése az USA-ba egyébként csak novemberben várható, akkor fejeződik be a tél a hetedik kontinensen.