Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elkészült a tébécé géntérképe

2007.10.12. 14:20
Dél-Afrikában elkészítették a tébécé egyik baktériumtörzsének géntérképét, és ezzel fontos lépést tettek a fertőző betegség elleni gyógyszerek kifejlesztése felé.

Dél-afrikai szakemberek egy hét alatt elkészítették a tébécé egyk baktériumtörzsének genetikai térképét. A munkát amerikai technológiával és a dél-afrikai kormány támogatásával végezték el.

Nem ez az első eset, hiszen korábban más törzsekről már készültek géntérképek, és feltehetően nem is az utolsó, hiszen tébécének több száz típusa ismert. A legveszélyesebb törzsek multirezisztensek, ami annyit tesz, hogy a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenállóak. Emellett van több száz úgynevezett kiterjedten rezisztens törzs is, amelyek több gyógyszerrel szemben ellenállóak. Most ez utóbbiak egyikét térképezték fel.

Mario Raviglione, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes osztályának vezetője szerint a frissen elkészült géntérkép valószínűleg csak egy törzsre érvényes, a többire nem. Becslések szerint Dél-Afrikában 330 ezer ember szenved tébécében, és közülük hatezret a multirezisztens törzs betegített meg. A kiterjedten rezisztens törzs világszerte előfordul, így például Kelet-Európában, Oroszországban, de az Egyesült Államokban is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!