Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Teaivással a csontritkulás ellen

2002.05.14. 12:37
A rendszeres teázás erősítheti a csontokat - állapították meg tajvani kutatók. A tajvani Cseng Kung Nemzeti Egyetemi Kórház kutatói által összeállított tanulmány szerint a csontok erősödése azoknál a személyeknél volt megfigyelhető, akik legalább hat éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát ittak.
Az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatási eredménynek jelentős közegészségügyi haszna lehet, hisz az oszteoporózis (csontritkulás) miatt bekövetkező öregkori csonttörések már eddig is súlyos gondot jelentettek az időseknek és az egészségügyi ellátó hálózatnak; s félő, hogy ez a helyzet romlani fog, ahogy nő a várható átlagos életkor, s ezzel az idősek aránya a lakosságban.

Minden második nyugdíjast érinti

A csontok erősödése azoknál a személyeknél volt megfigyelhető, akik legalább hat éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát ittak
Az Amerikai Egyesült Államokban például az 50 évesnél idősebb népesség közel 50 százalékát érinti a csontritkulás. Az oszteoporózis egyik tipikus következményének, az időskori combnyaktöréseknek a száma, amely 1990-ben világszerte 1,7 millió volt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint 2050-re 6,3 millióra emelkedhet.

A tea fluoridokat és az ösztrogénekhez hasonló flavonoidokat tartalmaz - mindkét vegyület-csoportnak szerepe van a csontsűrűség megőrzésében - idézte az AP a tudós folyóirat közlését.

Már hat év teázás is számít

A tajvani kutatók 1037 - felerészben átlagos, felerészben "erős" teaivó körében - rendszeresen mérték a testtömeget, a csontsűrűséget, és megfigyelték az életmódnak a csontbetegség szempontjából jelentős elemeit. Azoknál a személyeknél, akik legalább tíz éven át napi átlagban legalább két csésze fekete vagy zöld teát fogyasztottak, a csontsűrűség átlagosan 6,2 százalékkal volt nagyobb, mint a teát kerülő, vagy csak rendszertelenül kortyolgató személyeknél; a hatéves erős teázó múlttal rendelkezők esetében 2,3 százalékkal nagyobb csontsűrűség volt kimutatható.

Dr Meir Stampfer, a Harvard Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa figyelemre méltónak nevezte a tajvani eredményeket, de hangsúlyozta: még további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy ez az eredmény orvosi ajánlásra vezessen. Addig a tea megmarad egyszerű élvezeti cikknek, amelyet az ember az ízéért és élénkítő hatásáért fogyaszt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!