Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zsírszegény tej egyenesen a tehénből

2007.05.30. 10:10
Évekkel ezelőtt egy zsírszegény, Omega-3 zsírsavakban gazdag tejet adó tehenet találtak egy új-zélandi tejüzemben. Az azóta elvégzett kutatások alapján elképzelhető, hogy néhány éven belül előáll egy egész csorda, amely rendelkezik a fenti képességgel - állítja egy, a Chemistry & Industry című lapban megjelent tanulmány.

A különleges tehenet, akit később a Marge névre kereszteltek, egy rutinvizsgálaton találták 2001-ben, amikor egy biotechnológiával foglalkozó vállalat, a Vialactia, egy tejgazdaság állatállományát vizsgálta. A cég akkor 300 új-zélandi dollárt (218 amerikai dollár) fizetett az egyedért.

Már nem Marge az egyetlen

Marge teje egy természetes génmutációnak köszönhetően csupán 1 százalék zsírtartalmú, emellett telítetlen zsírsavakban gazdag, a belőle készült vaj pedig a margarinhoz hasonlóan könnyen kenhető, még ha épp a hűtőből kerül is elő - adta hírül a Vialactia az AP hírügynökségnek.

A kutatók megállapították, hogy Marge néhány utódja szintén zsírszegény tejet ad, így reményeik szerint a megfelelő gén azonosításával sikerül majd további példányokat tenyészteniük. Addig is, amíg ez megvalósul - várhatóan 2011-ben - a csorda lelőhelye titokban marad.