Gusztáv
3 °C
7 °C

Zsírszegény tej egyenesen a tehénből

2007.05.30. 10:10
Évekkel ezelőtt egy zsírszegény, Omega-3 zsírsavakban gazdag tejet adó tehenet találtak egy új-zélandi tejüzemben. Az azóta elvégzett kutatások alapján elképzelhető, hogy néhány éven belül előáll egy egész csorda, amely rendelkezik a fenti képességgel - állítja egy, a Chemistry & Industry című lapban megjelent tanulmány.

A különleges tehenet, akit később a Marge névre kereszteltek, egy rutinvizsgálaton találták 2001-ben, amikor egy biotechnológiával foglalkozó vállalat, a Vialactia, egy tejgazdaság állatállományát vizsgálta. A cég akkor 300 új-zélandi dollárt (218 amerikai dollár) fizetett az egyedért.

Már nem Marge az egyetlen

Marge teje egy természetes génmutációnak köszönhetően csupán 1 százalék zsírtartalmú, emellett telítetlen zsírsavakban gazdag, a belőle készült vaj pedig a margarinhoz hasonlóan könnyen kenhető, még ha épp a hűtőből kerül is elő - adta hírül a Vialactia az AP hírügynökségnek.

A kutatók megállapították, hogy Marge néhány utódja szintén zsírszegény tejet ad, így reményeik szerint a megfelelő gén azonosításával sikerül majd további példányokat tenyészteniük. Addig is, amíg ez megvalósul - várhatóan 2011-ben - a csorda lelőhelye titokban marad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!