Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Teázó a Nemzetközi Űrállomáson

2002.02.22. 08:30
A japán űrhajózási hivatal tervei szerint a 2004-ben felbocsátandó Kibo modulban négy négyzetméteres helyet alakítanának ki rituális teázás céljaira.
"Az űrutazás egy pszichológiailag megterhelő dolog, innen az ötlet, hogy legyen az asztronautáknak egy hely, ahol relaxálhatnak." - indokolja a japán NASDA (National Space Development Agency) szóvivője, Josihiro Nakamura a némileg fura elképzelést.

A 2004-ben felbocsátásra kerülő Kibo ("Remény") modul a teázáson kívül élettani és anyagtani kísérletekre is alkalmas lesz, továbbá újabb robotkarral gyarapítja az ISS robotkarjainak egyre népesebb táborát.

Repül a forró víz

A hagyományos japán tea-szertartás (cha-no-yu) végrehajtását nehezíti az űrre közismerten jellemző súlytalanság. Vizet forralni az űrállomáson nem megoldhatatlan feladat, a teát a csészéban tartani annál nehezebb.

"Nem tudjuk, hogy fogják meginni, a teát lehetetlen csészékbe tölteni, a tea nem lebeghet mindenfelé." - mondja Nakamura. A japán kutatók még dolgoznak a megoldáson és szinte biztosak lehetünk, hogy a végén az asztonauták relaxációja nem súlyos égési sérülésekkel végződik.

Nációk az űrben

A pirinyó szoba tervezésében a tokiói bölcsészettudományi egyetem segít. Ez az első földön kívülre készülő referenciamunkájuk. A tradícióktól csak a körülmények által kötelezővé tett mértékig szakadnak el - egy hagyományosan gyérül berendezett tatamipadlós szobácskáról van szó, amelyet a súlytalanság nyújtotta háromdimenziós térkihasználási lehetőségek tesznek naggyá.

A NASA szóvivője, James Hartsfield üdvözölte a japán kezdeményezést. "Minden nemzetközi űrhajósnak joga ragaszkodni nemzeti hagyományaihoz. Mi amerikaiak meg szoktuk ünnepelni július 4-ét, ahogy az oroszok is a saját ünnepeiket."

Magyar űrhajós mondja (angolul): "Én most nemzeti ünnepünk alkalmából elmondanék egy verset, arra kérem önöket, hogy közben fütyüljenek és fujjoljanak."