Piroska
3 °C
4 °C

Teázó a Nemzetközi Űrállomáson

2002.02.22. 08:30
A japán űrhajózási hivatal tervei szerint a 2004-ben felbocsátandó Kibo modulban négy négyzetméteres helyet alakítanának ki rituális teázás céljaira.
"Az űrutazás egy pszichológiailag megterhelő dolog, innen az ötlet, hogy legyen az asztronautáknak egy hely, ahol relaxálhatnak." - indokolja a japán NASDA (National Space Development Agency) szóvivője, Josihiro Nakamura a némileg fura elképzelést.

A 2004-ben felbocsátásra kerülő Kibo ("Remény") modul a teázáson kívül élettani és anyagtani kísérletekre is alkalmas lesz, továbbá újabb robotkarral gyarapítja az ISS robotkarjainak egyre népesebb táborát.

Repül a forró víz

A hagyományos japán tea-szertartás (cha-no-yu) végrehajtását nehezíti az űrre közismerten jellemző súlytalanság. Vizet forralni az űrállomáson nem megoldhatatlan feladat, a teát a csészéban tartani annál nehezebb.

"Nem tudjuk, hogy fogják meginni, a teát lehetetlen csészékbe tölteni, a tea nem lebeghet mindenfelé." - mondja Nakamura. A japán kutatók még dolgoznak a megoldáson és szinte biztosak lehetünk, hogy a végén az asztonauták relaxációja nem súlyos égési sérülésekkel végződik.

Nációk az űrben

A pirinyó szoba tervezésében a tokiói bölcsészettudományi egyetem segít. Ez az első földön kívülre készülő referenciamunkájuk. A tradícióktól csak a körülmények által kötelezővé tett mértékig szakadnak el - egy hagyományosan gyérül berendezett tatamipadlós szobácskáról van szó, amelyet a súlytalanság nyújtotta háromdimenziós térkihasználási lehetőségek tesznek naggyá.

A NASA szóvivője, James Hartsfield üdvözölte a japán kezdeményezést. "Minden nemzetközi űrhajósnak joga ragaszkodni nemzeti hagyományaihoz. Mi amerikaiak meg szoktuk ünnepelni július 4-ét, ahogy az oroszok is a saját ünnepeiket."

Magyar űrhajós mondja (angolul): "Én most nemzeti ünnepünk alkalmából elmondanék egy verset, arra kérem önöket, hogy közben fütyüljenek és fujjoljanak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!