Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Két helyen is sikerült a teleportáció

2004.06.17. 12:43
Először sikerült atomokon teleportációt végrehajtani, ráadásul egyszerre két kutatócsoportnak is, számol be a Nature tudományos lap. Az eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy anyagot is lehetne ide-oda sugározni, mint a Star Trekben, de jelentős előrelépés a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében.
"Először csináltuk nehéz részecskékkel, atomokkal" - mondta Rainer Blatt, az innsbrucki egyetem munkatársa, akinek a kutatócsoportja volt az egyik, akiknek sikerült atomokon teleportációt végrehajtani. Az osztrák tudósokkal szinte egyidőben jelentették be a coloradói Boulderben található National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatóintézet munkatársai is hasonló eredményüket.

Összefonódás

Amikor a fizikusok teleportációról beszélnek, az atomok kvantumállapotának átvitelére utalnak. Kvantumállapotnak a fizikai rendszerek egy adott pillanatbeli állapotát (melyet meghatároz például az atom energiája, mozgása, mágneses tere) nevezik. A kutatók kísérleteikben a kvantum-összefonódást használták fel, azt a jelenséget, amikor két részecske kvantumállapota kapcsolatban áll fizikai összeköttetés nélkül is. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte.

Lézerrel már korábban elértek hasonló eredményt: két évvel ezelőtt sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói. Az ausztrál kutatók is a kvantum-összefonódást használták fel, ez fény esetében azt jelenti, hogy az egyidőben létrehozott két fénynyaláb tulajdonságai kiegészítik egymást, akkor is, ha a sugarak egymástól távol vannak. Ha az egyik fénysugarat valamiféle hatás éri, a másik is reagál. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam ezt használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.

Kvantumszámítógépek

Blatt osztrák-amerikai kutatócsoportja kalciumionokon végezte a teleportációt, a NIST boulderi csoportja berilliumot használt. Ennek és a kísérleti eljárás különbözőségének ellenére mindkét csoport hasonló, nagyjából 75 százalékos pontosságot ért el. Ez a százalék azt jelöli, hogy a teleportálás után mennyire hasonlít a második atom kvantumállapota az eredeti állapotához.

Az előrelépésnek a szupergyors kvantumszámítógépek fejlesztésében lehet szerepe: "Az általunk bejelentett teleportáció alkalmazása lehetővé teszi a logikai műveletek sokkal gyorsabb végrehajtását" - áll David Wineland fizikus, a NIST-csoport vezetője közleményében is. Ezek a gépek jóval nagyobb és bonyolultabb számításokat tudnak majd elvégezni, mint a mai szuperkomputerek, jóval gyorsabban, hiszen az információt teleportálással tudnák továbbítani.