Jenő
-3 °C
6 °C

A telehipnózis lenyomja a pszichoterápiát

2002.01.31. 14:15
A videokonferenciarendszeren keresztül lebonyolított távhipnózis hatásosabb a személyes kezelésnél - állítja egy brit klinikai pszichológus. Az Aberdeenből a távoli Shetland-szigetekre ISDN-vonalakon közvetített kezelés négy páciensnél látványos javulást hozott az inszomnia, evészavarok és fóbiák területén.
Susan Simpson, az Aberdeen-i Royal Cornhill Kórház klinikai pszichológusa 11 shetlandi beteget kezelt videokapcsolaton keresztül, másfélórás ülések során, és azt tapasztalta, hogy a javulás nagyobb arányú volt, mint a személyesen kezelt pácienseknél.

Zavarmentes hatás

Számítógépes telehipnózis
A betegek evészavarokkal, inszomniával és fóbiákkal fordultak a háziorvosukhoz, a szigeten azonban nincs pszichiátriai szakrendelés. A távszeánszra vállalkozók a háziorvosi rendelőben, vagy a helyi kórházban ültek képernyő elé. A berendezés lehetővé tette számukra, hogy ráközelítsenek a terapeuta arcára, vagy megváltoztassák a hangerőt. A videojel késleltetése csaknem valós idejű átvitelt tesz lehetővé, ugyanakkor a beteg nem érzi zavarban magát az orvos fizikai jelenléte miatt. A terapeuta szerint ezzel magyarázható a gyógyító hatás felerősödése is: az ilyen típusú betegségekben szenvedők gyakran kínosan érzik magukat az orvos társaságában, ami rontja a kezelés hatásfokát.

A Brit Klinikai Hipnózis Társaság szóvivője szerint viszont a módszer csak bizonyos típusú lelkibetegeknél, például az agorafóbiásoknál lehet hatásos, és nem helyettesítheti a szakorvossal történő személyes találkozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?