A telehipnózis lenyomja a pszichoterápiát

2002.01.31. 14:15
A videokonferenciarendszeren keresztül lebonyolított távhipnózis hatásosabb a személyes kezelésnél - állítja egy brit klinikai pszichológus. Az Aberdeenből a távoli Shetland-szigetekre ISDN-vonalakon közvetített kezelés négy páciensnél látványos javulást hozott az inszomnia, evészavarok és fóbiák területén.
Susan Simpson, az Aberdeen-i Royal Cornhill Kórház klinikai pszichológusa 11 shetlandi beteget kezelt videokapcsolaton keresztül, másfélórás ülések során, és azt tapasztalta, hogy a javulás nagyobb arányú volt, mint a személyesen kezelt pácienseknél.

Zavarmentes hatás

Számítógépes telehipnózis
A betegek evészavarokkal, inszomniával és fóbiákkal fordultak a háziorvosukhoz, a szigeten azonban nincs pszichiátriai szakrendelés. A távszeánszra vállalkozók a háziorvosi rendelőben, vagy a helyi kórházban ültek képernyő elé. A berendezés lehetővé tette számukra, hogy ráközelítsenek a terapeuta arcára, vagy megváltoztassák a hangerőt. A videojel késleltetése csaknem valós idejű átvitelt tesz lehetővé, ugyanakkor a beteg nem érzi zavarban magát az orvos fizikai jelenléte miatt. A terapeuta szerint ezzel magyarázható a gyógyító hatás felerősödése is: az ilyen típusú betegségekben szenvedők gyakran kínosan érzik magukat az orvos társaságában, ami rontja a kezelés hatásfokát.

A Brit Klinikai Hipnózis Társaság szóvivője szerint viszont a módszer csak bizonyos típusú lelkibetegeknél, például az agorafóbiásoknál lehet hatásos, és nem helyettesítheti a szakorvossal történő személyes találkozást.  • Hírek
  • Megtakarítás