Orsolya
10 °C
21 °C

Sikeres teleportálás Ausztráliában

2002.06.18. 13:21
Egy méter távolságra teleportáltak egy fénysugarat ausztrál kutatók, ráadásul a továbbítás során a fotonnyalábban kódolt jelsorozat is megmaradt. Ping Koy Lam fizikus szerint az eljárás az elkövetkezendő tíz évben leginkább a számítástechnika területén fog nagyobb fejlődést hozni, mivel sokkal gyorsabb adatátvitelt, illetve gyakorlatilag feltörhetetlen titkosítást lehet a segítségével elérni. Újra a teleportálásról, a lehető legkevesebb utalással a Star Trek-re és Kirk kapitányra.
Sikeresen teleportáltak egy fénysugarat az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói - adta hírül a BBC. Az amerikai California Institute of Technology munkatársai már 1998-ban bizonyították, hogy a teleportálás elvben lehetséges, és tavaly egy kísérletben ezt meg is erősítették. Az ausztrál eredmények is azt mutatják, hogy a teleportálás kivitelezhető, legalábbis a szubatomi részecskék esetében. Arra a kérdésre, hogy nagyobb rendszerek, például atomok esetében lehetséges-e, még nem tudnak válaszolni a kutatók. A világon egyébként körülbelül negyven laboratórium végez teleportálással kapcsolatos kísérleteket.

Kísérteties kvantum-összefonódás

Az ausztrál kutatók az úgynevezett "kvantum-összefonódás" jelenségét használták ki - ez azt jelenti, hogy az egyidőben létrehozott két fénynyaláb tulajdonságai kiegészítik egymást, akkor is, ha a sugarak egymástól távol vannak. Ha az egyik fénysugarat valamiféle hatás éri, a másik is reagál. Albert Einstein ezt "kísérteties távoli hatásnak" nevezte. Az ANU fizikusa, Ping Koy Lam is az "összefonódás" jelenségét használta fel, amikor egy optikai kommunikációs berendezés egyik végén visszafejtett, pontosabban szétszedett egy fénysugarat, és egy méterrel arrébb létrehozta a másolatát.

Tökéletes titkosítás

A fotonnyalábban egy jelsorozat volt kódolva egy másik fénysugár segítségével. A labor másik pontján a fénynyaláb a kapcsolódó jelsorozattal együtt újraképződött, ilyen módon tehát adatok továbbítása is lehetséges. "A kísérletben azt mutattuk meg, hogy egyszerre sok milliárd fotont pusztíthatunk el, és valahol máshol újra létrehozhatjuk őket" - mondta Lam. Szerinte a teleportálás az elkövetkezendő tíz évben leginkább a számítástechnika területén fog nagyobb fejlődést hozni, mivel sokkal gyorsabb adatátvitelt, illetve gyakorlatilag feltörhetetlen titkosítást lehet a segítségével elérni. A titkosított üzenetet ugyanis hiába fogják el valamilyen módon (egyébként már ez is jelentős nehézségekbe ütközhet), az útközben teljesen értelmezhetetlen.

Emberi teleportálás?

Kirk kapitány óta az emberi teleportálás kérdése természetesen megkerülhetetlen. Csakhogy ehhez egy olyan gépet kellene építeni, amely képes egy embert alkotó összes atom helyét pontosan megállapítani és analizálni. Lam szerint ez meglehetősen távoli kilátás, tekintve, hogy ezt egyelőre egyetlen atommal sem tudják megvalósítani. Az emberek teleportálása különben is problémás, mivel a fentebb ismertetett folyamat során az eredeti elpusztul, hogy máshol létrejöhessen egy másolat. Ennek ismeretében a többség valószínűleg amúgy is inkább a tömegközlekedést választaná, akár délutáni csúcsforgalomban is.