Csillogók háborúja

2000.04.19. 12:57
A különböző nagynevű tudományos intézetek között szabályos verseny dúl a téren, hogy melyikük építi meg a legnagyobb, illetve legerősebb teleszkópot. A verseny célja a saját presztízs növelésén kívül az, hogy a tudósokat és szakembereket elcsábítsák egymástól, mert belőlük ,,hiány van". Egyelőre azonban a haladás csak elvi, ugyanis még egyik beígért teleszkópot sem kezdték el építeni. Minden intézet megelégszik annyival, hogy rálicitál a többiekre, méretben és építési sebességben egyaránt.

Ha hihetünk az ígéreteknek, akkor egy-két éven belül elkészülnek a 98 méter átmérőjű teleszkópok. Ez persze csak elv. A Harvard egyetem, illetve a Massachusets Institue of Technology jelenleg Chilében épít egy teleszkópot, melyeknek átmérője 8 méter lesz, ha elkészül ez lehet a legnagyobb teljesítményű teleszkóp a déli féltekén, párja pedig a Hawaii szigeteken lesz majd található. Igaz a készülő obszervatórium így sem lesz a legnagyobb a világon, hiszen jócskán megelőzi a hawaii Keck obszervatórium, mely 10 méter átmérőjű teleszkópjával jelenleg világelső.

A legnagyobb

A jelenleg legnagyobb optikai és infravörös csillagvizsgáló a Hawaii szigetén, a Mauna Kea hegyen épült Keck kettős teleszkóp. 1990-ben a NASA segítségével épült, feladata a távoli csillagrendszerek feltérképezése. 10 éve a világ legjobban működő csillagvizsgálója, számos neves tudós dolgozik itt. Jelenlegi legfontosabb feladata a Jupiter holdjainak megfigyelése és feltérképezése.

Ezt a világelsőséget szeretné megkaparintani több tudományos intézet is. Ezt érezvén maga a Keck-et építő és üzemeltető Caltech is bejelentette, hamarosan hozzákezd egy 29,4 méter átmérőjű teleszkóp építéséhez. Félő azonban, hogy ha a svéd Lund Egyetem beváltja ígéretét a maga 49,2 méteres óriástávcsövét illetően könnyen lemaradhat. De szerencsére itt sem áll meg az élet, mivel a European Southern Observatory már egy 98,4 méteres monstrum terveivel állt elő, ami a jelenlegi legnagyobb méretének csaknem tízszerese.

A verseny még folytatódik, aminek éppen az érintett tudósok örülnek a legjobban, hiszen rég nem fordított senki ennyi pénzt a csillagászatra. Jelenleg a lehető legtöbb, amit tehetnek, hogy új még fejlettebb technológiájú távcsöveket állítanak rendszerbe, melyekkel a kozmosz távoli pontjairól is információkat gyűjteni. Az infravörös technológia jelenleg nagy segítség, de lehetne még ennél is jobb, mondják a kutatók. Ez a versengés talán nekik használ a legtöbbet, mivel így segítik munkájukat, az egyetemeknek pedig igen komolyan meg kell küzdeniük a jeles tudósokért, mivel nem adják olcsón magukat.  • Tippek
  • Lakáshitel