Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Templomi munka gyógyítja a lelkibetegeket

2002.07.15. 15:29
A dél-indiai Tamil Nadu tartomány egyik templomában töltött hat hetes időszak olyan hatással van a pszichés betegekre, mint a gyógyszerek több hónapon át tartó szedése. A felkapottá vált Muthuswamy hindu templom látogatóit indiai pszichiáterek is megvizsgálták.
Az indiai Bangalore nemzeti szellemi egészségvédelmi és neurológiai intézetének (NIMHANS) pszichiáterei arról számolnak be a British Medical Journal hasábjain, hogy a templombeli élet 20 százalékkal volt képes csökkenteni a pszichikai zavarok szimptómáit.

A vizsgálatot vezető Ramanathan Raguram szerint ezek az eredmények összevethetők a pszichiátriai gyógyszerek hatásával. A családtagok szintén lényegesen jobbnak ítélték a páciensek mindennapos állapotát.

A kérdéses Muthuswamy templom Dél-Indiában, Velayuthampalayampudur városában áll. 60 évvel ezelőtt építették, és Indiában a pszichikai zavarok gyógyhelyeként vált ismertté.

Javult a skizofréniások állapota

Ramanathan Raguram 2000. júliusa és augusztusa között a szokásos tesztekkel vizsgált meg 31 személyt, akik a templomot pszichikai problémáik miatt keresték fel. A páciensek közül hat kényszerképzetekkel küzdött, ketten mániákus depressziósok voltak, 23-nál pedig paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.

A hindu szerzeteseknél töltött idő végeztével átlagosan 20 százalékkal javultak az úgy nevezett brief-psychiatric-rating skálán mért értékeik. Ez a teszt 18 elmekórtani szimptómát értékel egy hétpontos skálán.

Imádkozás helyett söprés

A pácienseket a templomban nem vetették alá semmilyen speciális kezelésnek, és a lelki egészségük javításához nem kellett rituálékon vagy ceremóniákon részt venniük. Reggelente egy negyedórás imát mondtak, a nap többi részét pedig rutinszerű kerti munkával töltötték.

"A pácienseknek alapvetően fenyegetés nélküli környezetet kínáltak. A pszichiátria történetében ez volt az eredeti szándék, amiért az ilyen menedékhelyeket felépítették", vázolta fel a hindu templom működési elvét Raguram.

Nem volt kontrollcsoport

Indiában sok szellemileg beteg, mindenféle valláshoz tartozó ember keresi fel ezeket a vallási helyszíneket. A vizsgálatot vezető pszichiáter azonban nem mulasztja el kisebbíteni az eredményeket, hiszen most nem volt egy összevethető kontrollcsoport.

A hatás valódi ellenőrzéséhez kettős vaktesztet kell végrehajtani, mondta Ramanathan Raguram. Arra is utalt, hogy minden templom másként működik, és ezért téves volna általánosítani, vagy más templomokra átvinni az eredményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!