Mária
18 °C
28 °C

Templomi munka gyógyítja a lelkibetegeket

2002.07.15. 15:29
A dél-indiai Tamil Nadu tartomány egyik templomában töltött hat hetes időszak olyan hatással van a pszichés betegekre, mint a gyógyszerek több hónapon át tartó szedése. A felkapottá vált Muthuswamy hindu templom látogatóit indiai pszichiáterek is megvizsgálták.
Az indiai Bangalore nemzeti szellemi egészségvédelmi és neurológiai intézetének (NIMHANS) pszichiáterei arról számolnak be a British Medical Journal hasábjain, hogy a templombeli élet 20 százalékkal volt képes csökkenteni a pszichikai zavarok szimptómáit.

A vizsgálatot vezető Ramanathan Raguram szerint ezek az eredmények összevethetők a pszichiátriai gyógyszerek hatásával. A családtagok szintén lényegesen jobbnak ítélték a páciensek mindennapos állapotát.

A kérdéses Muthuswamy templom Dél-Indiában, Velayuthampalayampudur városában áll. 60 évvel ezelőtt építették, és Indiában a pszichikai zavarok gyógyhelyeként vált ismertté.

Javult a skizofréniások állapota

Ramanathan Raguram 2000. júliusa és augusztusa között a szokásos tesztekkel vizsgált meg 31 személyt, akik a templomot pszichikai problémáik miatt keresték fel. A páciensek közül hat kényszerképzetekkel küzdött, ketten mániákus depressziósok voltak, 23-nál pedig paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.

A hindu szerzeteseknél töltött idő végeztével átlagosan 20 százalékkal javultak az úgy nevezett brief-psychiatric-rating skálán mért értékeik. Ez a teszt 18 elmekórtani szimptómát értékel egy hétpontos skálán.

Imádkozás helyett söprés

A pácienseket a templomban nem vetették alá semmilyen speciális kezelésnek, és a lelki egészségük javításához nem kellett rituálékon vagy ceremóniákon részt venniük. Reggelente egy negyedórás imát mondtak, a nap többi részét pedig rutinszerű kerti munkával töltötték.

"A pácienseknek alapvetően fenyegetés nélküli környezetet kínáltak. A pszichiátria történetében ez volt az eredeti szándék, amiért az ilyen menedékhelyeket felépítették", vázolta fel a hindu templom működési elvét Raguram.

Nem volt kontrollcsoport

Indiában sok szellemileg beteg, mindenféle valláshoz tartozó ember keresi fel ezeket a vallási helyszíneket. A vizsgálatot vezető pszichiáter azonban nem mulasztja el kisebbíteni az eredményeket, hiszen most nem volt egy összevethető kontrollcsoport.

A hatás valódi ellenőrzéséhez kettős vaktesztet kell végrehajtani, mondta Ramanathan Raguram. Arra is utalt, hogy minden templom másként működik, és ezért téves volna általánosítani, vagy más templomokra átvinni az eredményeket.