Boglárka
19 °C
35 °C

Valóban emelkedik a tengerszint

2004.03.29. 21:48
A világtengerek szintje a 20. század folyamán évente átlagosan 1,5-2,0 milliméterrel emelkedett, derül ki egy új elemzésből. A várakozásokkal ellentétben azonban a kontinensekről származó olvadékvíz okozta az előre megjósolt, majd többször cáfolni próbált vízszint-emelkedés oroszlánrészét.
A fentiek mellett eltörpült a tengerek emelkedő hőmérsékete miatt várt térfogatnövekedés: ez a tényező a vártnál sokkal kisebb szerepet játszott. Az amerikai óceán- és atmoszférakutató hivatal (NOAA) és a Miami-ban működő partfelügyelet szakértői által készített jelentést a Nature szaklap közölte.

Laury Miller és Bruce Douglas tanulmányukban ellentmondanak több korábbi elemzésnek. Utóbbiak szerzői többek között műholdak által nyert adatokból úgy találták, hogy az elmúlt évszázadban nem volt szó évi 2 milliméteres szintemelkedésről, legfeljebb évi fél milliméterről. Ezek a korábbi vizsgálatok emellett igen csekélynek minősítették a hegyekből származó olvadékvíz hatását.

A hagyományos mérés megmondta

"Az eredményeink segítenek megoldani a világtengerek 20. századi szintemelkedésével kapcsolatos véleménykülönbségeket", írta a Nature hasábjain Miller és Douglas.

Meglátásuk szerint a közvetlen bizonyítékok többsége alátámasztja az átlagosan évi 1,5-2,0 milliméterre adódó szintemelkedés tényét, ami így egybeesik a korai hagyományos mérések alapján született előrejelzések eredményével.

Ezen kívül a szakértők hangsúlyozzák, hogy az elemzésük is igazolja a műholdas mérésekkel 1993. és 2003. között kimutatott évi 2,5 milliméteres szintemelkedést.