Ödön
1 °C
11 °C

Megint elmarad a világvége

2002.07.30. 09:44
Az újabb megfigyelések alapján kizárható az a lehetőség, hogy a hónap elején felfedezett kisbolygó 2019. február 1-jén a Földdel ütközzön - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik legtekintélyesebb tudományos központja, a kaliforniai Pasadenában lévő Jet Propulsion Laboratory.
A múlt héten lázba hozta a világot az Új Mexikó amerikai szövetségi államban működő LINEAR obszervatórium bejelentése, hogy a három héttel korábban felfedezett, két kilométeres kisbolygó pályájának első megfigyelései alapján az aszteroida 2019. február 1-jén összeütközhet bolygónkkal.

Baljóslatú szenzáció

Bár a csillagászok már ekkor is nagyon kicsi esélyt adtak a kozmikus karambol bekövetkeztének, a világ tömegtájékoztatása baljóslatú szenzációként tálalta a hírt, tekintve, hogy egy ekkora méretű kozmikus tárgy becsapódása a Földbe akár globális léptékű rombolást okozhat.

Ötven év múlva még becsapódhat

A Jet Propulsion Laboratory munkatársai weblapjukon nyilvánosságra hozott közleményükben leszögezték: most már kizárhatónak tartják az ütközést a 2002 NT7-es ellátott égitesttel. Egyelőre ugyan nem lehet teljes mértékben elvetni annak lehetőségét, hogy a becsapódás pontosan 41 évvel később, 2060. február 1-jén megtörténik, de a pasadenai központ tudósai szerint hamarosan ez a feltételezés sem lesz már helytálló.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?