Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okos tetkó cukorbetegeknek

2002.08.30. 09:34
A bőr alá ültetett speciális anyag fluoreszkálni kezd, ha túl alacsony a vércukorszint.
Már ennyi az idő?
Texasi agronómusok és pennsylvaniai kémikusok által közösen kikísérletezett anyag annyiban hasonlít a tetováláshoz, hogy a bőr felszíne alatt helyezkedik el, molekulái azonban nem a bőr alsó rétegeinek (bőralja) sejtjeit festik meg hanem folyadék formájában együtt maradnak.

"Ez azért fontos, mert a glükóz szintje anyagban közvetlenül a vér glükóztartalmától függ. A sejtekben nem mérhető a glükózszint mert ott a cukor azonnyomban energiává alakul." - magyarázza Gerard Cote mérnök.

Tetkóhoz órát

A "okos tetkó" anyagának döntő trükkje, hogy a vér glükózszintjének csökkenésével egyre erősebben fluoreszkál. A kutatók szerint egy nap a tetkóhoz mellékelt speciális fénymérős karórával pontosan is meg lehet majd állapítani a pontos glükózszintet.

Cote szerint a varrásra a kar vagy a felsőtest az ideális, mert így kevesebb fény éri a napsütésre érzékeny anyagot. A Chemistry & Industry című szaklap jelentése szerint az újítást egyelőre laboratóriumi patkányokon tesztelik - igéretes eredményekkel.