Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Intelligens textilt fejlesztenek

2007.06.13. 11:29
Európai tudósok szerint a szenzorokkal ellátott anyagok - bár nem váltják ki a hagyományos vizsgálatokat - segíthetnek az egészségügyi állapot ellenőrzésében.

Az intelligens textilek beágyazott érzékelőket tartalmaznak, melyekkel vizsgálni lehet a különböző testnedveket, mint például a vér és az izzadság. Céljuk elsősorban a lábadozó kórházi páciensek, a krónikus betegségben szenvedők és a sérült atléták megfigyelése.

Hamarosan elkészül, aztán jöhet a tesztelés

Az "okos anyag" fejlesztésében jelenleg nyolc intézet munkatársai vesznek részt. Mint azt a projekt koordinátora, Jean Luprano a The Engineer című lapnak elmondta, a szenzorok már elkészültek, és laboratóriumi körülmények között tesztelték is őket, most épp a textilekbe történő beépítésükön dolgoznak.

Később a kísérleti darabokat önkénteseken fogják kipróbálni.

Az első verzió az izzadság vizsgálatára lesz alkalmas; mérni fogja a sav- és sótartalmat, valamint a verejtékezés mértékét is. A kutatók remélik továbbá, hogy a sebgyógyulás folyamata is nyomon követhető lesz, és az esetleges anyagcserezavarok feltérképezésével a különböző betegségeket és fertőzéseket már korai stádiumban is azonosítani tudják majd.

Járulékos információt nyújt

Luprano szerint az intelligens textil semmiképp sem helyettesítheti a hagyományos orvosi vizsgálatokat, de bizonyos esetekben, például ha a páciens nem tartózkodik a kórházban, hasznos lehet, még akkor is, ha az onnan kapott információk kevésbé pontosak.