Hella
16 °C
28 °C

Csúcstechnológia a fejlődő országokban

2001.07.11. 16:01
A harmadik világban a legtöbb az egy főre eső oroszlán, és a döntő probléma továbbra is az ivóvíz. A csúcstechnológia azonban az aszályban is gyökeret ereszt genetikailag módosított termények formájában, a játékkonzolok pedig személyi számítógépként jutnak szerephez.
Miközben géntechnológiával kapcsolatos félelmek táplálta viták miatt Európában és Észak-Amerikában az évtized végére lelassult a kutatómunka, az élelmezési problémákkal küzdő harmadik világ országai bátran bevezetik mesterségesen ellenállóvá tett gabonát és takarmánynövényeket.

2000-ben a világ tizenhárom országában volt szabad genetikailag módosított növényeket termeszteni, közülük öt fejlődő országban: Argentínában, Dél-Afrikában, Kínában, Mexikóban és Uruguayban. Miközben az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában termesztik a világ genetikailag módosított növényeinek háromnegyedét, a legnagyobb termesztők között követi őket Argentína, Kína és Dél-Afrika.

1999 és 2000 között a biotech növények termésterülete 4,3 millió hektárral növekedett. Ugyanebben az időszakban Kanadában negyedével csökkent a génkezelt termésterület.

Nem engedhetik meg

Trevor Baylis és a felhúzható rádió
Infoschweitzer
"India, több mint egymilliárdos népességével, nem engedheti meg magának, hogy ne termesszen génkezelt növényeket" - mondta a Technology Reviewnak Claude Fauquet, aki a Danforth Botanikai Központ nemzetközi továbbképzési programját vezeti.

A fejlődő országok között egyedüliként Kína fejlesztett saját céljaira génmódosított növényt - kártevőálló gyapotot. Kínában nyolcvan biotechnológiai laboratórium kap évente tizenkétmillió dollár támogatást - Brazíliában és Indiában ugyancsak milliós állami támogatásokat kap a géntechnológiai fejlesztés.

Más harmadik világbeli országok ugyanakkor vagy a belső ellenállás miatt tiltják a génmódosított növények termesztését, vagy mert tartanak a mezőgazdasági export visszaesésétől. Ezek az országok (például Thaiföld) a hisztéria elültével valószínűleg szintén áttérnek a jobb cuccra.

Elemtelenség

Mi szüksége van a fejlődő világnak internetre, ha az ivóvízellátás megoldása is kurrens probléma? Elsősorban pontosan az ivóvízellátás megoldása érdekében, és hogy legyen, akinek megoldják a vízproblémát: az AIDS terjedésének leszorításához.

Ezen a ponton emlékezzünk meg Trevor Baylisről. Baylis megtekintett egy elszomorító riportfilmet az amerikai AIDS-helyzetről, amelyben elhangzott, hogy a népesség tájékoztatása is nehezen megoldható probléma, mert helyi szinten egyhavi fizetésbe kerül a zsebrádióba való elem. Trevor Baylis ennek hatására kisétált a műhelyébe, majd egy felhúzható rádióval jött ki onnan pár nappal később.

Mindentudó játékgép

A salzburgi Világgazdasági Fórumon az elmúlt héten a nyugati és ázsiai országok gazdasági vezetői programot indítottak a fejlett és a fejlődő országok között létrejött digitális szakadék csökkentésére.

Nem mindig az információs szakadék a legégetőbb probléma
John Gage, a Sun Microsystems fejlesztési igazgatója és a program vezetője úgy véli, a harmadik világ számára a Sony PlayStation a megoldás. "A PlayStation mindössze háromszáz dollár, van benne DVD-lejátszó, fut rajta a Linux és a Java. Mire jó a PC? Az egy törékeny dolog. A PlayStationt tizenkét éves gyerekeknek tervezték" - indokolta álláspontját a CNN-nek Gage. Különösen jó dolog, hogy a Sony játékkonzoljához külső merevlemez-meghajtót is lehet kapcsolni, így nagyobb mennyiségű kép- és hanganyag tárolására is alkalmas lenne - ami különösen olyan területeken lenne fontos, ahol a lakosság írástudatlan.

Műholdról a szavannára

Lehetséges megoldásként egyébként az Microsoft konkurens játékkonzolja, az Xbox is számításba jött. Az Xbox egyetlen hátránya, hogy a előállítása, körülbelül négyszázötven dollárba fog kerülni - kétszer annyiba, mint a PlayStation. John Gage a lehetőséget azért fenntartja, amennyiben a Gatesék ilyen irányú jótékonykodásba kezdenek, megkockáztatva egy pár interkontinentális voodoo rontást.

A program az internetelérést műholdon keresztül biztosítaná. Ehhez a Globalstar műholdas mobilrendszerét használnák. (Mint ismert, a Globalstar globális mobilszolgáltatóként, az Iridiummal versenyezve, ment csődbe.)

A Világgazdasági Fórum programjának vezetőjeként John Gage már tágyalt a Sony és a Világbank vezetőivel - ennek kapcsán a részletes program kidolgozását követően több mint százezer módosított PlayStationt szállítanak Ugandába és Maliba.