Előz a hüvelykujj

2002.03.26. 08:19
Egy friss kutatás szerint a huszonöt évesnél fiatalabbaknál a hüvelykujj átvette a legügyesebb ujj szerepét. A mobiltelefon és a játékkonzolok tehetnek mindenről.
A. hüvelykujj
B. mutatóujj
A mai fiatalok másképp használják kezüket, mint felmenőik - derül ki a brit Observer által közölt felmérésből. A változás lényege, hogy a huszonöt év alatti korosztálynál immár a hüvelykujj a legmozgékonyabb és legügyesebb. Az idősebb korosztályok számára a kéz legügyesebb ujja a mutatóujj, amely vezető szerepét a kutatók szerint a GameBoy tipusú játékok, a játékkonzolok, illetve a mobiltelefonok elterjedése miatt veszítette el.

A világ kilenc különböző nagyvárosában elvégzett felmérés szerint a váltás azokat érintette leginkább, akik kezdettől fogva használtak különböző kézi számítástechnikai eszközöket irásra.

Kétkezes kétujjas gépelés

"A technológia és a felhsználók kölcsönösen hatással vannak egymásra. Megváltoztatjuk egymást." - kommentálta az eredményt Sadie Plant, a Warwick Egyetem cyberkulturális kutatócsoportjának vezetője - "Különösen érdekes az a felfedezés, hogy a fiatalabb generációk a hüvelykujj használtának egy telejesen más formájához szoktak hozzá - ösztönösen a hüvelykujjukat használják olyan műveletek végrehajtásához, amelyekhez mi automatikusan mutatóujjal nyúlunk."

Plant emellett megfigyelte, hogy míg azok, akik nem szoktak a mobiltelefonokhoz egy vagy több ujjal kezelték a mobil számlapját, addig a fiatalok ambidexter módon, mindkét hüvelykujjukkal gépeltek anélkül, hogy a számlapra pillantottak volna.  • Bankszámla